EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Индустриална зона „Божурище” представена в Китай

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Индустриална зона „Божурище” представена в Китай

mail10:42 | 08.09.2010прегледи 1362 коментарикоментари 0


Пред китайския бизнес ще бъде представен проект за изграждане на индустриална зона в България. Това ще стане в Китай, за където замина екип на икономическото министерство, съобщи пресцентърът на ведомството.
Индустриалната зона ще бъде изградена на терена на бившето военно летище край Божурище. Очаква се тя да бъде използвана главно от китайски компании.
Идеята за изграждане на индустриална зона край Божурище бе лансирана от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков при посещението му в Китай през юни 2010 година. Вицегубернаторът на провинция Джъдзян, Гон Джън, вече изрази принципния интерес на китайската страна към зоната.
Теренът от 500 декара за нея вече е предоставен на МИЕТ, а партньор от българска страна ще бъде Национална компания индустриални зони ЕАД. 
При посещението си в Китай заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Евгени Ангелов ще участва в  Бизнес седмицата в Джъдзян в град Ханджоу и ще разговаря с губернатора на провинция Джъдзян, Лу Дзушан. Очаква се той да се срещне и с вицегубернатора на провинцията Гон Джън и с директора на Департамента по търговия на Джъдзян - Дзин Йонхуей.
Ангелов ще участва в Китай и в Световен инвестиционен форум на Обединените нации за търговия и развитие (УНКТАД). На форума Ангелов ще обсъди с представители на правителството и на бизнеса инвестиционната политика на кабинета и стимулите за привличане на чужди инвестиции.
При посещението си в Китай българският заместник-министър ще разговаря и с представители на Комисията по търговия на Шанхай, Федерацията на индустриалците в Шанхай, както и с китайски компании, които имат интерес да развиват дейност в България.
Стокообменът между България и Китай е на стойност 793 млн. долара (2009 година) с отрицателно салдо за нашата страна - внос за 628,8 млн. долара и износ за 164,6 млн. долара. България изнася за Китай метали, минерални продукти и продукти на
химическата промишленост. Структурата на вноса е разнообразна- внасят се основно телефонни апарати, машини и апарати за кондициониране на въздуха, столове, играчки, арматурни артикули, мебели, електрически бойлери, хладилници, фризери, части и принадлежности за превозни средства, осветителни тела и други.
По данни на БНБ общият обем на китайските инвестиции в България към края на 2009 г. е 10,5 млн. евро.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg