EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Индия трета в света по въглеродни емисии

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Индия трета в света по въглеродни емисии

mail11:45 | 05.10.2010прегледи 1464 коментарикоментари 0


Индийският държавен министър на околната среда Джайрам Рамеш каза, че неговата страна не може едновременно да поддържа висок икономически прираст и да бъде трета в света по парникови емисии, след Китай и Съединените щати, предаде Reuters.
За първи път министър от индийското правителство признава, че Индия е изместила Русия от третата позиция в света по емисии на парникови газове, отбелязва Ройтерс. "Едностранно и доброволно ще поемем по пътя на ниски въглеродни емисии. Недопустимо е да имаме 8-9 процента прираст на брутния вътрешен продукт и наред с това прираст на въглеродните емисии", каза Рамеш пред журналисти в непалската столица, където протича конференция за промените в климата.
Рамеш направи това изявление в момент, когато представители на около 200 правителства водят преговори под егидата на ООН в китайския пристанищен град Тянцзин за действията, които трябва да се предприемат след изтичането на Протокола от Киото през 2012 г.
Индийските въглеродни емисии са все още ниски на човек от населението, но търсенето на енергия нараства - хората от средната класа купуват повече автомобили, телевизори и електродомакински уреди. Голяма част от електроенергията се произвежда от въглища и газ - най-големи източници на парникови газове, които предизвикват глобално затопляне, отбелязва Reuters.
"Нашата цел е ниски въглеродни емисии и растеж от 8-9 процента", каза индийският министър.Досега в Индия споменаването на нисковъглеродна икономика се смяташе за твърде рисково заради високата й цена. Но премиерът Манмохан Сингх възложи през януари на експерти да подготвят план за преминаване към зелена икономика. Предложението им се очаква към края на годината, посочва Reuters.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1049