EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Индия се запасява със слънчогледово олио

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Индия се запасява със слънчогледово олио

mail11:35 | 05.04.2024прегледи 677 коментарикоментари 0


Вносът на слънчогледово олио в Индия се е повишил с 51 процента през март спрямо предходния месец, за да достигне второто най-високо ниво в историята, тъй като по-ниските цени накараха преработващите предприятия да увеличат покупките си, като същевременно намалиха закупуването на конкурентното палмово масло, посочиха източници от бранша пред Ройтерс.

По-ниските покупки на палмово масло от Индия, най-големият вносител на растителни масла в света, биха могли да ограничат покачването на референтните фючърси на малайзийското палмово масло, които се търгуват близо до най-високите си стойности от една година.

По-високите покупки на слънчогледово олио ще помогнат за намаляване на запасите от слънчогледово олио в Черноморския регион.

Вносът на слънчогледово олио през март е нараснал с 51 процента на месечна база до 448 000 метрични тона, втората най-висока стойност в историята, според оценки на търговци.

Вносът на палмово масло е спаднал с 3,3 процента до 481 000 тона, най-ниското ниво от май 2023 г., допълват те.

"Вносът на слънчогледово олио вместо палмово масло се увеличава. Проблемите с производството поддържат цените на палмовото масло стабилни, което кара купувачите да преминат към слънчогледово олио", обясни Сандип Баджориа, главен изпълнителен директор на "Сънвин груп" (Sunvin Group), брокерска компания за растителни масла.

Вносно сурово палмово масло в Индия с доставка през май се предлага за около 1020 долара за метричен тон, включително цена, застраховка и навло, докато соевото и слънчогледовото олио се предлагат за съответно около 1000 и 960 долара за тон, посочиха дилъри.

Палмовото масло обикновено се търгува с отстъпка в сравнение с конкуриращите го соево и слънчогледово олио, но падащите акции вдигнаха цените му над тези на конкурентните масла, чиито доставки са изобилни.

Цените на слънчогледовото олио са много конкурентни, което би осигурило по-висок внос дори през април и май, смята Раджеш Пател, управляващ партньор в търговеца на хранителни масла и брокер "Джи Джи Ен рисърч" (GGN Research).

Вносът на соево олио през март скочи с 27 процента до 220 000 тона спрямо месец по-рано и беше далеч под средния месечен внос от 306 000 тона, наблюдаван през последната пазарна година, приключила на 31 октомври, изчислиха дилъри.

По-високият внос на слънчогледово и соево олио е повишил общия внос на хранително масло в Индия през март до най-високото ниво от шест месеца - 1,149 милиона тона, което е с 18,7 процента повече от месец по-рано, казаха дилъри.

Индия купува палмово масло главно от Индонезия, Малайзия и Тайланд, докато внася соево и слънчогледово олио от Аржентина, Бразилия, Русия и Украйна.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg