EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Индия се запасява с олио

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Индия се запасява с олио

mail09:45 | 30.01.2023прегледи 769 коментарикоментари 0


Вносът на слънчогледово олио в Индия през януари се очаква да скочи до рекордните 473 000 тона, почти утроявайки средния месечен внос, тъй като водещите износители Русия и Украйна се стремят да намалят запасите си, според представители на индустрията, цитирани от Ройтерс.

Рекордният внос в Индия, най-големият вносител на растително масло в света, идва след като отстъпката на слънчогледовото олио спрямо конкурентното соево се увеличи до най-високото ниво от девет месеца.

Ръстът на вноса ще помогне на Русия и Украйна да намалят запасите си, но може да намали вноса на палмово масло в Индия и да намали цените на малайзийското палмово масло.

"Слънчогледовото олио се търгуваше с отстъпка спрямо соевото през декември. Отстъпката го направи доходоносно за индийските купувачи", каза Раджеш Пател, управляващ партньор в "Джи Джи Ен рисърч" (GGN Research).

През последната седмица на ноември и началото на декември отстъпката на слънчогледовото олио спрямо соевото се разшири до около 100 долара за тон, най-високото ниво от февруари 2022 г., тъй като враждуващите производители Русия и Украйна се опитаха да доставят повече след удължаване на сделката за осигуряване на безопасно преминаване на доставките в Черно море.

Сделката позволи на износителите да преместят блокираните складове и да подпишат нови договори, каза Сандип Баджориа, президент на Международната асоциация за слънчогледово олио.

Черноморският регион дава 60 процента от световното производство на слънчогледово олио и 76 процента от износа.

Месечният внос на слънчогледово олио в Индия е средно около 161 000 тона през 2021/22 пазарна година, приключила на 31 октомври.

В момента Русия предлага слънчогледово олио на конкурентни цени, за да намали запасите си, докато Украйна продава слънчогледово семе и олио, тъй като се затруднява да смели всички налични семена поради логистични проблеми, каза базиран в Сингапур дилър с търговска къща. Той допълни, че Украйна е продавала семена на Румъния и България, които ги преработват и изнасят под формата на олио в Индия.

Решението на Индия да разреши безмитен внос на слънчогледово олио до март 2024 г. също прави закупуването му привлекателно за индийските рафинерии, коментира водещ индийски вносител на растително масло. "Вносът на слънчоглед ще намали покупките на палмово масло през това тримесечие. В Южна Индия слънчогледовото олио вероятно ще замени палмовото масло", допълни той.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg