EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Индия привлича все повече инвестиции

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Индия привлича все повече инвестиции

mail13:30 | 21.03.2024прегледи 351 коментарикоментари 0


Петата икономическа сила в света, Индия привлича все повече чуждестранни компании и инвеститори, които се опитват да намалят зависимостта си от Китай в контекста на икономическите и геополитическите проблеми, съобщава Франс прес.

Китайските власти признават, че в определени сектори има "скрити икономически рискове", тъй като чуждестранните инвестиции в тях са намалели с 82 на сто през миналата година до 33 милиарда долара. Индия също съобщава за спад на чуждестранните инвестиции, но той е далеч по-малък, и обемът им надвишава тези, получени от Китай.

Изправени пред дипломатическото и търговското напрежение между Вашингтон и Пекин и след проблемите, създавани от тежките ограничения по време на пандемията в Китай, няколко големи играчи в технологичния сектор решиха да се възползват от програма на индийското правителство за субсидии за нови фабрики и започнаха да диверсифицират производството си.

Американската "Епъл" (Apple), чието присъствие в Индия преди 2021 г. беше незначително, вече планира да произвежда поне една четвърт от своите "айФони" (iPhone) в тази страна. Според анализатори на "Джей Пи Морган" (JPMorgan) тази цел ще бъде постигната още догодина.

Един от основните доставчици на "Епъл" - тайванската "Фокскон" (Foxconn), също инвестира сериозно в Индия. През 2023 г., например, компанията купи огромно парче земя в южната част на страната. Според нейния президент Юн Лю "Фокскон" има потенциал да инвестира в Индия "няколко милиарда долара".

Интерес към инвестиране в Индия проявяват и "Самсунг" (Samsung), "Гугъл" (Google), Ейч Пи (HP) и "Дел" (Dell).

Индия предлага едни от най-добрите възможности за растеж в Азиатско-тихоокеанския регион и по отношение на финансовите пазари, според инвестиционната банка "Голдман Сакс" (Goldman Sachs). Капитализацията на фондовата борса в Мумбай в края на януари изпревари Хонконг и зае четвъртото място в света след Шанхай/Шънчжън и Токио, по данни на Блумбърг. А "Морган Стенли" (Morgan Stanley) прогнозира, че до 2030 г. може да се изкачи и на трето място.

"Налице е бягство към сигурни и качествени активи от страна на инвеститори, които напускат Китай и търсят други пазари с атрактивна възвращаемост", казва Анинда Митра, стратег за Азия в американската банка "Би Ен Уай Мелън" (BNY Mellon). Според него обаче в дългосрочен план индийският растеж заслужава внимание сам по себе си, а не просто като огледало на това, което се случва в Китай.

И докато китайската икономика се лута между кризата с недвижимите имоти и слабото потребление, брутният вътрешен продукт (БВП) на Индия се утрои между 2006 г. и 2021 г., а индийското правителство прогнозира повече от 7 на сто годишен растеж през следващите две години. Премиерът Нарендра Моди има за цел да превърне страната в третата по големина икономика в света по време на новия мандат, за който ще се бори през май.

Силният демографски растеж в Индия, най-многолюдната страна в света от миналата година, е важен фактор за това увеличение на БВП. Митра обаче посочва, че са налице много предизвикателствата при прехода на работната сила към индустрията, които създават риск от "социална нестабилност".

Оливие Марие, директор във водещия мениджър на активи в Европа "Амунди" (Amundi), приветства икономическата и бюджетна политика на Индия, която залага на много инвестиции в инфраструктурата и промишлеността. Компанията регистрира сериозен интерес към индийския пазар от страна на инвеститори от Азия, Европа, Персийския залив и Латинска Америка. Активите, управлявани чрез нейното съвместно предприятие с Държавната банка на Индия (State Bank of India), например, поскъпнаха до 230 милиарда евро в края на 2023 г.

Делът на индийските активи в портфейлите на "Морган Стенли" сред инвестициите в развиващите се пазари още през 2022 г. превиши дела на китайските. Разликата се увеличи през миналата година до 24,2 на сто в индийски акции спрямо 18,2 на сто в китайски - най-вече банки, промишлени и технологични компании.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg