EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Индия купува руски петрол и въглища

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Индия купува руски петрол и въглища

mail09:35 | 19.04.2022прегледи 849 коментарикоментари 0


Гладът на Индия за въглища нараства. Азиатският гигант се насочва към руските въглища, след като вече изкупува руски петрол с отстъпката. Индийският внос на въглища, с произход от Русия скочи през март до върхове, невиждани от повече от две години, сочат данни на водещия доставчик на данни и анализи за стокови пазари "Каплър" (Kpler), цитирани от Си Ен Би Си.

Вносът на въглища от Русия за Индия миналия месец възлиза на 1,04 милиона тона - най-високото ниво от януари 2020 г., каза Матю Бойл, водещ анализатор на "Каплър".
До две трети от обемите през март идват през руските пристанища в Далечния изток, добави той.

"Индия и Китай могат да увеличат вноса на въглища от Русия, компенсирайки част от въздействието върху страната на формализираната забрана на Европейския съюз (ЕС) върху вноса на руски въглища", каза Вивек Дхар, директор на изследванията на минните и енергийни стоки към австралийската банка "Комънуелт банк ъф Оустрилиа" (Commonwealth Bank of Australia).

Миналата седмица Индия заяви, че планира да удвои вноса на руски кокс, произвеждан от каменни въглища, който се използва при производството на стомана.

"Ние се движим в посока на внос на въглища за коксуване от Русия", каза министърът на стоманодобивната промишленост Рамчандра Прасад Сингх на конференция в Делхи, цитиран от Ройтерс. Той добави, че страната е внесла 4,5 милиона тона коксуващи се въглища от Русия, но не посочи за какъв период от време.

"Забраната на ЕС за внос на въглища от Русия идва в момент, когато международният пазар на въглища вече е много затегнат и със съответно високи цени", посочва в анализ "Ристард енерджи" (Rystad Energy), най-голямата независима енергийна консултантска компания в Норвегия. 

"Нарастващото търсене на въглища в Азия, в резултат на опитите на страните да сведат до минимум вноса на скъп природен газ, доведе до покачване на цените на твърдото гориво през последната година", пише още в анализа.

Според индекса на референтната цена за въглища, внесени в Северозападна Европа - "API 2" цените за май скачат до 300 долара за тон през миналия вторник, в сравнение със 70 долара за тон преди година, според норвежката компания.

"Индия продължава да разчита на взаимоотношенията си с Русия и веригата им на доставки за природни ресурси като петрол и въглища въпреки предупрежденията на Запада", каза Самир Н. Кападия, оперативен директор на консултантската компания "Воугъл" (Vogel).

Въпреки това Делхи вероятно ще се възползва и от търговското споразумение, което подписа с Австралия на 2 април. Според него предстои да бъдат премахнати митата за повече от 85 процента от австралийските стоки, изнасяни за Индия. Това обаче ще има своите ограничения, тъй като Австралия няма да разполага с необходимите обеми въглища, за да отговори на нарастващите нужди на Индия, казаха анализатори.

В края на 2021 година Индия беше засегната от недостиг на въглища, тъй като търсенето на електроенергия нарасна.

Въглищата са източник на около 70 процента от производството на електроенергия в страната, според доклад на Международната агенция по енергията (МАЕ) за енергийните перспективи за Индия за 2021 година. 

Южноазиатската република е вторият по големина потребител и вносител на въглища в света след Китай.

Русия е шестият по големина производител на въглища в света. През 2020 г. 54 процента от износа на въглища на страната е бил насочен към дестинации в Азия, докато около 31 процента са отишли за европейските страни членки на Организация за икономическо сътрудничество и развитие, според данни на Агенцията за енергийна информация (EIA) към американското министерство на енергетиката.

източник:БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161