EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Индия купува петрол от Русия с големи отстъпки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Индия купува петрол от Русия с големи отстъпки

mail09:45 | 05.04.2022прегледи 909 коментарикоментари 0


Индия купува петрол от Русия с големи отстъпки, съобщиха източници от държавната "Индиън ойл корпорейшън“ (Indian Oil Corporation), цитирани от ДПА и БТА. Компанията е купила три милиона барела от суровия петрол сорт Уралс с отстъпка в диапазона от 20 до 25 долара за барел в началото на март с доставка през май, според източниците.

Най-многолюдната демокрация в света не подкрепи западните санкции срещу Москва и отказа да осъди руската инвазия в Украйна. Индия се въздържа и при гласуването на резолюции за войната в Съвета за сигурност на ООН. Делхи поддържа от дълги години близки отношения с Москва, а по-голямата част от военното му оборудване идва от Русия, но същевременно залага и на добрите връзки със САЩ.

Руският министър на външните работи Сергей Лавров бе на посещение в Делхи, където се срещна с индийския премиер Нарендра Моди.

Индия е третият най-голям вносител на петрол в света след САЩ и Китай. В последно време руският петрол е бил само малка част от общия внос на Индия , но това вероятно ще се промени. През 2021 г. Индия е купила общо 12 милиона барела петрол от Русия. През тази година броят им към настоящия момент вече е 6 милиона барела, съобщи информационната агенция Пи Ти Ай.

Индия бе обект на критики от Запада заради интереса й към евтиния руски петрол. Външният министър на Индия Субрахманям Джайшанкар неотдавна отхвърли критиките, заявявайки, че Западът си затваря очите за европейския внос на петрол.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg