EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Индия иска пробив в ОПЕК

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Индия иска пробив в ОПЕК

mail17:45 | 15.03.2013прегледи 561 коментарикоментари 0


Индийските нефтопреработвателни предприятия са започнали преговори със страните членки на ОПЕК за увеличение на доставките от суров петрол от 1 април, съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на телевизия Bloomberg. Според същия източник Саудитска Арабия, Кувейт и Ирак вече са изразили готовност за увеличение на износа на петрол за Индия като компенсация в случай на прекратяване на петролните доставки от Иран. Такива гаранции от ОПЕК според Bloomberg увеличават шансовете за присъединяване на Индия към международните санкции срещу Иран.
В такъв случай по оценка на експерти финансовите загуби на Техеран ще бъдат 11,5 милиарда долара годишно. Преди това индийските медии съобщиха, че във връзка с международните икономически санкции срещу Иран и заради възможни политически проблеми Индия възнамерява напълно да преустанови вноса на ирански петрол. Непосредствена причина за подобна стъпка на индийското правителство може да бъде липсата на застраховка на превоза на ирански петрол с танкери и преработката му в индийски предприятия.

Най-голямата по обем на превозите индийска логистична компания Меркатор лайнс (Mercator Lines) се отказа да превозва ирански петрол, което вече нанесе удар върху вноса на тази суровина в Индия.
В същото време индийският министър на петрола и природния газ М. Вирапа Моили заяви, че закупуването на ирански петрол продължава. Въпреки международните санкции срещу Техеран, досега Делхи само незначително е намалил вноса на ирански петрол. Индия е вторият вносител на ирански петрол след Китай и внася над 300 000 тона барела дневно, което представлява около 11 процента от индийските потребности от суровината и една четвърт от целия износ на ирански петрол.

 


Тагове: Индия, ОПЕК, пробив
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg