EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Индия: Износът на памук пада рязко

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Индия: Износът на памук пада рязко

mail15:45 | 20.04.2023прегледи 740 коментарикоментари 0


Износът на памук от Индия се очаква да спадне рязко през сезон 2022-23 г. и да изравни вноса на най-големия производител за първи път от около две десетилетия поради ниски вътрешни запаси наред с други фактори, съобщи Ройтерс, позовавайки се на Министерството на земеделието на Съединените щати (USDA).

В своя априлски доклад за световното предлагане и търсене на селскостопанска продукция, публикуван вчера, щатското земеделско министерство прогнозира спад на индийския износ за 2022-23 г. с 500 000 бали до 1,8 милиона, което приблизително се равнява на прогнозата за вноса.

"По-ниските вътрешни доставки, увеличеното търсене на чуждестранни дълги и свръхдълги щапелни влакна и Споразумението за икономическо сътрудничество и търговия между Австралия и Индия (ECTA) подкрепиха тази скорошна динамика", пише още в анализа.

Асоциацията на памука на Индия (CAI) съобщи през март, че индийските запаси може да паднат до почти две десетилетно дъно през 2022-23 г., тъй като неблагоприятните метеорологични условия са намалили добивите.

"Обемът на реколтата в Индия е далеч по-малък от първоначалната оценка. Страната ще има минимален излишък. Ето защо местните цени са стабилни и няма паритет за износа", коментира базиран в Мумбай дилър с глобална търговска къща. Според него през следващите месеци доставките ще намалеят още повече, а износът няма да набере скорост, докато новата реколта не започне през октомври.

Въпреки че се прогнозираше Индия да бъде третият по големина износител в световен мащаб, прогнозиран за около 1,8 милиона бали през 2022-23 г., това все още е доста под 6,2 милиона през 2021-22 г., посочи земеделското министерство на САЩ.

"По-ниското производство може да затегне глобалния баланс, създавайки възможности и предизвикателства в световен мащаб", заяви Бейли Томен, сътрудник по управление на риска в "СтоунЕКС груп" (StoneX Group). По думите му, ако Индия наистина увеличи вноса и има по-високо търсене, цените на памука може да се покачат. Но търсенето е бавно поради икономическите условия.

Глобалните еталонни фючърсни цени на памука в САЩ са на път да паднат за трети пореден месец и са се понижили с над 1 процент досега тази година поради опасения за търсенето.

Асоциацията на памука на Индия каза, че по-ниското индийско производство може да позволи на конкуренти като САЩ, Бразилия и Австралия да увеличат товарите към ключови азиатски купувачи като Китай и Пакистан, същевременно повишавайки местните и глобалните цени.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg