EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Индия доставя най-много руски петрол за ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Индия доставя най-много руски петрол за ЕС

mail14:35 | 12.05.2023прегледи 771 коментарикоментари 0


През април Индия вероятно ще стане най-големият доставчик на петролни продукти за Европа. По данни на анализаторската компания Kpler обемът на износа й за Европа ще надхвърли 360 хиляди барела на ден, пише Bloomberg. 

В същото време Индия продължава да увеличава покупките си на суров петрол от Москва - вносът му от Русия в Индия се очаква да надхвърли 2 милиона барела на ден този месец, което е почти 44% от общите доставки на петрол в страната. 

Ембаргото на ЕС върху вноса на руски суров петрол влезе в сила на 5 декември, а върху вноса на петролни продукти - на 5 февруари. От тези дати бяха определени и "тавани" на цените за доставка на петрол и петролни продукти от Русия за трети страни. 

Санкциите на Брюксел обаче не пречат на страни като Индия да купуват евтини руски енергийни суровини, да ги преработват в горива, особено дизел, и да ги продават в Европа с надценка, пише агенцията. Bloomberg наскоро отбеляза в тази връзка засилената роля на Ню Делхи на световния пазар на горива. 

„Руският петрол се връща в Европа (под една или друга форма) въпреки всички санкции, а Индия, която увеличава износа си на горива на Запад, е отличен пример за това“, коментира водещият анализатор на петролните пазари на Kpler Виктор Катона. 

Анализаторите на Vortexa по-рано изчислиха, че Русия е изнасяла 1,64 милиона барела петрол на ден за Индия през март, което я прави най-големият доставчик за страната за шести пореден месец. 

Индия не се е присъединила официално към санкциите срещу Русия заради "тавана" на цената на петрола, но както Bloomberg съобщи по-рано, банките в страната са посъветвали индийските рафинерии да не купуват руски петрол над "тавана" от 60 долара за барел. наложени от Европейския съюз, Г-7 и Австралия.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158