EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Индийската компания №1 в зелена електроника

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Индийската компания №1 в зелена електроника

mail15:00 | 21.11.2012прегледи 434 коментарикоментари 0


Световните компании- производители на електронно оборудване трябва да прекратят постепенно използването на мръсна енергия при производството и доставките си. Това се казва в тазгодишния издание на „Зелена електроника” на Грийнпийс.

Докато тези компании имат напредък в премахването на токсичните химикали от мобилните телефони, компютрите и таблетите, които произвеждат – то производството и дистрибуторските им мрежи са все още силно зависими от изкопаемите горива, които допринасят за климатичните промени.
18-тото издание на ръководството на Грийнпийс „Зелена електроника” (Guide to Greener Electronics) класира 16 компании-производители на базата на техния ангажимент и напредък по отношение на 3 критерия, свързани с околната среда: енергия и климат; зелени продукти; устойчиви дейности.
"Следващото голямо предизвикателство пред компаниите е намаляването на въглеродния им отпечатък," заяви Каси Харел, анализатор на Грийнпийс "Потребителите заявиха, че искат по-зелени технологии, което означава високи технологии, захранвани с възобновяема енергия”.
По-голямата част от емисиите на въглероден двуокис, свързани с електронните устройства, се генерират в производствената верига, където се монтират устройствата. Повече емисии се отделят при производството на някои уреди, като таблети и смартфони, отколкото при използването им след като са закупени от потребителите.
„Компаниите трябва да работят със своите доставчици за прилагане на по-ефективни производствени процеси и за захранване на веригите за доставки с енергия от възобновяеми източници, а не от изкопаеми горива. По този начин те вече успешно намалиха токсичните материали в електрониката", добави Харел.
Тъй като използването на електронни продукти по света расте, само лидерство в опазването на околната среда от страна на корпорациите може да предотврати увеличаването на електронните отпадъци, както и да гарантира прехода на индустрията към чиста енергия. В много страни компаниите-производители имат политическо влияние - което означава, че застъпничество за чиста енергия може да повлияе на политиката на правителствата.
Индийската компания Wipro поведе международната класация на Грийнпийс още с първото си появяване в нея. Wipro спечели най-много точки заради усилията си да използва зелена енергия и застъпничеството си за зелени енергийни политики в Индия. Компанията води и заради политиката си за събиране на електронните отпадъци за рециклиране и за извеждането от употреба на опасните химикали в продуктите си.
HP напусна челното си място от миналата година в класацията и е на втора позиция. Nokia се изкачи от номер 4 до номер 3. Тайванският производител на компютри Acer е най-подобрилата се компания, като се е предвижила нагоре девет места до № 4, заради ангажиране с емисиите на парникови газове, опасни вещества, конфликтни източници на минерали и фибри. Dell падна от № 3 до № 5. Apple слабо се е понижила от № 5 в изданието от миналата година до № 6. Позицията на производителя на Blackberry RIM не се е подобрила от 16то класиране, на дъното на групата.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg