EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Индексация на пенсиите от всеки 1-ви юли

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Индексация на пенсиите от всеки 1-ви юли

mail09:20 | 06.04.2016прегледи 1071 коментарикоментари 0


Заради офшорните зони в ЕС се губят по 1 трилион евро годишно, защото собствениците на тези фирми избягват данъци. Това е законно, но не е морално. Така коментира разкритията „Досиетата от Панама" вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин по БНТ.

По неговите думи, от 1 юли всяка година ще има индексация на всички пенсии, с изключение на тези, които са на тавана на пенсията и те няма да получат увеличение, тъй като пенсията им е 910 лева.

Калфин призна, че пенсиите в България са много ниски. По време на конференция на Съвета на Европа той е споделил с колегата си от Малта, където се стремят най-ниската пенсия да е на линията на бедността. Ако това се приложи у нас или 300 лв. да стане минималната пенсия, това означава всичките 1 267 000 пенсионери, за които ще има Великденски добавки, да получат значително по-високи пенсии.

„Доколкото имаме възможност да подпомогнем хората с най-ниски доходи, бонусите за Коледа и Великден е вид социално подпомагане и то не е част от пенсионната система, не е свързано с осигуровки, стаж и т.н. Знам, че има хора които са на границата или малко над границата, но нека да погледнем като подкрепа на хората с най-ниски доходи. В дългосрочен план очакваме частните пенсионни дружества да се включат след няколко години в изплащането на пенсиите и нещо, което е важно в новия пенсионен модел, който беше приет - от следващата година вече започва да се променя коефициентът за всяка година пенсия, а това значително ще доведе - не веднага - до увеличаване на средната пенсия", каза още Калфин.

Във връзка с предстоящия протест на родителите на деца с увреждания срещу социалната политика, вицепремиерът Ивайло Калфин обясни: "Родителите на децата с увреждания получават от социалния бюджет една значителна част. Действително е много тежко да гледаш такова дете вкъщи и исканията им са оправдани до голяма степен. Това, което искат - всеки родител да е личен асистент, да се увеличат средствата за деца с увреждания след като навършат 18 години и там пада дохода, което също не е добре да продължи да се получава по-висок доход - това са значителни средства."

Според Калфин, проблемът на тези родители е, че те отказват да припознаят национално-представените организации, а за да има нормална комуникация, трябва да се говори с някой, който ангажира след себе си съответната група. „Имаме намерение да сложим на масата всичко, което се прави от бюджета, свързано с децата с увреждания - всички разходи, те са в социалната, в образователната и в здравната система. Колкото и да са недостатъчни, да ги огледаме още един път и да видим дали някъде нещо може да бъде променено и нещо може да бъде увеличено", обеща вицепреимерът и уточни, че никъде в Европа родителите не са лични асистенти на децата с увреждания, но пък има по-големи суми в по-богатите държави, които се плащат на тези семейства. „Идеята за личен асистент е от 5-6 години в България, работи и има голямо търсене", подчерта вицепремиерът.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg