EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Инвестицията в диаманти е заблуда

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Инвестицията в диаманти е заблуда

mail15:55 | 23.03.2012прегледи 8792 коментарикоментари 2


Силвия Стоядинова
В традиционните представи диамантът е еквивалент на луксозно бижу, стил и изискан вкус. Концентрацията на капитал и високата мобилност правят този скъпоценен камък изключително дискретен актив. Добрата инвестиция обаче включва диамант, който е поне един карат. За момента в България единствено Първа Инвестиционна Банка предлага възможност за закупуване на инвестиционни диаманти, както и за изкупуването му, а най-разпространен начин за инвестиране в диаманти е като се купуват бижута. У нас една от компаниите, предлагащи луксозни бижута и диаманти е Sofia – Antwerpen Diamonds.Тя е създадена през 2007 г. Диамантите, които могат да бъдат намерени там са сертифицирани с международно признати сертификати - GIA, HRD и IGI, гарантиращи тяхното качество. Партньор на фирмата е белгийската фирма M&M Diamonds със седалище гр. Антверпен.Тя е пряк и дългогодишен участник в една от най-големите борси за търговия с диаманти в света в Белгия. Повече от 50% от световният добив на необработени, шлифовани и индустриални диаманти минава през Антверпен, което дава възможност на компанията да предлага на клиентите клиенти сами да определят големината и качествените характеристики на желания от тях брилянт. Марио Константинов е собственик на компанията. За EconomyNews.bg той обяснява кога и как трябва да се инвестира в диаманти, като развенча мита, че диамантът е най-добрата инвестиция по време на криза.

Г-н Константинов, какво е предимството на инвестицията в диаманти и купуват ли се те в България?
Ако говорим за инвестиция в диаманти, това е заблуда за обществото, особено в момент на криза, когато те са бавноликвидна стока. Това важи и златото, антикварните монети и т.н Всички онези хора, които пропагандират, че трябва да се инвестира в злато, диаманти и въобще в скъпоценни неща, просто злоупотребяват със слабата информираност на българина. Заслужава си да купиш диамант, но ако намериш добър търговец, който да ти предложи нещо качествено на добра цена.
Когато говорим за инвестиция в злато или диаманти, хората трябва да прибегнат до световните аукционни къщи "Сотбис" и "Кристис" и там да вложат легални пари за диаманти, които са по два, три, пет карата и нагоре. След като вече диамантът е минал през "Сотбис" и "Кристис" този ход може да се определи като инвестиция. Това е така, защото големите търговци обикновено се познават и те си имат клиенти и знаят как да спечелят определен марж. Действително, един добър диамант със сертификат, купен на изгодна цена, може, например, в чужбина да бъде продаден и човек да спечели 50-60%.
Вярно ли е че диамантът почти не може да бъде унищожен ?
Не. Диамантът се чупи. Той е устойчив на натиск, но крехък на удар. Пак казвам, не трябва да се преувеличават нещата , а да се казват ясно и точно на хората. Добрият търговец не заблуждава, а хората, които са решили да си купуват диамант, трябва да знаят какъв цвят, чистота, както и какъв е сертификатът на диаманта.
Какви хора най-често купуват диаманти ?
Всякакви. Когато има диапазон на качество и цена, има и клиенти.
Вие защо решихте да се занимавате с тази дейност ?
Аз много отдавна мечтая да се занимавам с тази дейност, може би от около 10-15 г., но чак през 2007 г. мои приятели-евреи, ми предложиха помощ, за да се развивам в България. От големите компании в света почти никоя няма интерес към България - говорим за търговците на диаманти. Големите вериги си имат представителства, тъй като са длъжни в почти всяка столица в Европа да имат поне едно представителство. В България обаче те не представляват интерес за почти никой като пазар.
В последните години ръст или спад се отчита в закупуването на диаманти ?
Не, не мисля, че има ръст. Аз се занимавам от 5 години с този бизнес. Според мен дори по-скоро има спад, заради кризата, в която се намираме все още.
Има ли „черен пазар” на диаманти у нас ?
Винаги има вторичен пазар. В България няма регламент и даже е много трудно да разбереш кой е вторичният пазар. Когато дойде човек, предложи скъпоценна вещ, която иска да се продаде и посочи, че я купил от чужбина - това е всъщност е вторичен пазар.
Какво трябва да знаем за диамантите, ако решим да си закупим ?
Задължително трябва да се знае какво е чистота, цвят, шлифоване и симетрия. Лошата шлифовка например разсейва светлината, и тогава диамантът се нарича жаргонно „мъртъв камък”. Хубаво е диамантът да е с висок цвят и леко по-ниска чистота, за да има по-достъпна цена.

 

 


 
Коментари
 
stanimir - 04-05-2013 г. 15:12:56

Dobar den.Dnes sum planiral da kupq2 sini diamanta -1 kilat,3kilata.Vuprosut mi e dali sled tova 6te moga da spe4elq ne6to i kolko,ako gi prodam vBulgaria?Blagodarq i priqten den

Веселин - 29-06-2014 г. 20:33:39

доста от информацията в тази статия е пълна глупост, не лъжете хората

 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg