EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Инвестиция за милиарди на Intel в Полша

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Инвестиция за милиарди на Intel в Полша

mail15:02 | 21.06.2023прегледи 546 коментарикоментари 0


"Интел" (Intel) планира инвестиция в Полша на стойност ото около 4,6 милиарда долара, която се очаква да създаде 2000 работни места в самата компания и хиляди други при доставчиците, съобщи полското издание на "Бизнес инсайдър".

"Интел" съобщи къде ще се намира новият му завод, в който ще се тестват полупроводници, произвеждани в Ирландия и Германия. Заводът ще бъде разположен на 20 километра от Вроцлав, като проектът е в подготвителна фаза и строителството му ще започне, след като бъде одобрен от ЕС.

Полша е избрана за локация на новия завод по няколко причини, включително инфраструктура и много високия потенциал от гледна точка на налични висококвалифицирани работници. Новият завод ще бъде добре разположен и от гледна точка на свързаността с планирания нов завод за силициеви пластини в Германия и вече съществуващия от този тип в Ирландия.

Тази близост ще даде възможност за тясно сътрудничество между трите производствени обекта и ще помогне да се увеличи устойчивостта и рентабилността на европейската мрежа за доставка на полупроводници. 

"Географското положение на Полша дава възможност за ефективно сътрудничество с производствените обекти в Германия и Ирландия. Това решение е  много конкурентноспособно от гледна точка на стойността спрямо други обекти по света, а и предлага голям потенциал заради многото талантливи служители, които ще помагат в развоя". Това заяви главният изпълнителен директор на компанията Пат Гелсингър.

ЕС си е поставил за цел да увеличи с 20 на сто дела  си в глобалното производство на полупроводници, за да намали зависимостта си от азиатското производство.

По същия начин "Интел" също е решил да диверсифицира източниците си на доставки и в да развива заводите си в Европа. Американската компания смята да инвестира за тази цел 80 милиарда евро в рамките на 10 години./БТА


Тагове: Intel, Полша, завод
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg