EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Инвестиционно-миграционната индустрия = $21.4 млрд.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Инвестиционно-миграционната индустрия = $21.4 млрд.

mail08:10 | 01.04.2019прегледи 1818 коментарикоментари 0


Инвестиционните имиграционни програми по целия свят позволяват на граждани на трети страни да придобиват разрешение за пребиваване и/или гражданство чрез инвестиции в съответствие с приети нормативни условия.

Към настоящия момент над половината от държавите в световен мащаб (105) прилагат такъв тип икономически инструменти. От тях 18 са държави членки на ЕС (Обединеното кралство, Ирландия, Кипър, Малта, Португалия, Литва, Латвия, Естония, Германия, Испания, Гърция, Румъния, Франция и др.), като тенденцията в Европа е техния брой да продължава да расте. Примери в това отношение са Молдова, която стартира своята програма през октомври 2018 г., както и Черна гора, която анонсира своя икономическа програма в средата на миналата година.

В световен мащаб инвестиционно-миграционната индустрия се оценява на прибл. 21.4 млрд. щ.д. с годишен ръст от 23 %.

Инвестиционните програми в страни от ЕС също бележат добри резултати. В Кипър така са привлечени 6.6 млрд.евро, в Малта над 1. 2 млрд.евро, в Португалия 4.3 млрд.евро, в Гърция 2. 2 млрд.евро, в Испания 2.3 млрд.евро, в Ирландия 518 млн.евро.

Сред държавите, прилагащи подобен тип програми е и България. Възможността за придобиване на право на пребиваване чрез инвестиции е въведена за първи път през 1998 г. В това отношение нашата държава показа иновативност в поставянето на начало на предприемчива политика за привличане на преки чуждестранни инвестиции. Чрез законови промени през 2009 г. и 2013 г.

Какви са цифрите от Българската инвестиционна имигрантска програма:

530 бр. издадени разрешения за пребиваване на чуждестранни инвеститори;

46 броя извършени натурализации на инвеститори;

EUR 278 008 000 привлечени преки чуждестранни инвестиции за пребиваване;

EUR 49 595 000 привлечени преки чуждестранни инвестиции за гражданство;

EUR 327 603 000 общ обем на привлечени преки чуждестранни инвестиции.

Въпреки подчертано силните си страни, липсата на системна държавна подкрепа и на определен орган за координация и управление на програмата, както и смесването на процедурите и редът за кандидастване на инвеститорите и всички останали кандидати за пребиваване и гражданство, води до постигането на незадоволителни резултати. Тези данни поставят България на едно от последните места по представяне в класацията на инвестиционните програми в ЕС.

Налице са обаче всички възможности българската инвестиционна програма да постигне значителни положителни резултати в момент, когато търсенето на подобни продукти в Европа от страна на инвеститорите е голямо и продължава да нараства.

На база добрите практики, утвърдени в други държави-членки на ЕС, управлението на българската инвестиционна програма може да бъде подобрено, вземайки предвид градивните препоръки на ЕК и същевременно се повишат и икономическите ползи за страната, като бъде приложено:

Индивидуално администриране и управление на програмата, а именно:

Отделен процедурен ред за кандидатите по програмата;

Самостоятелно разглеждане на молбите на инвеститорите в целия процес на Програмата, вкл. отделяне на молбите за гражданство на инвеститорите, от тези на всички останали кандидати на други основания;

Оптимизация на административните процеси и контрол чрез определяне на единен орган за контакт, контрол и управление на инвестиционната програма. Съгласно действащата нормативна база, подобни разширени функции следва да бъдат възложени на Българска агенция за инвестиции(БАИ);

Въвеждане на минимални изисквания и лицензиране на лицата, предоставящи посреднически услуги на инвеститорите. Съгласно успешните примери в ЕС (Обединеното Кралство, Кипър, Малта, Молдова, Черна Гора), на посредниците се възлагат допълнителни задължения за предварителния контрол върху кандидатите, както и изисквания за опит и професионални стандарти при извършване на дейностите им.

Актуализация на инвестиционните опции съгласно икономическите нужди на страната, взимайки предвид успешни примери от други страни и търсенето на този тип продукти на пазара за инвестиционна имиграция. Необходима е актуализация на инвестиционните възможности за да бъдат стимулирани инвестициите в основните двигатели на икономиката  - капиталов пазар, недвижими имоти, промишленост и иновации.

Институционална подкрепа - Активно промотиране на възможностите за инвестиции в България и ползите от получаването на право на пребиваване или българско гражданство чрез участие на специализирани инвестиционни форуми и специално организирани за целта събития; Пубикуване на официални статистически данни.

източник: АИКБ

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg