EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Инвестиционен план за Северозапада

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Инвестиционен план за Северозапада

mail07:10 | 14.07.2015прегледи 1323 коментарикоментари 0


Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/ подготвя инвестиционен план, който не е само за Северозападна България, а и за други чувствителни области в страната, където от гледна точка на социално-икономическото развитие има големи разлики.
Това каза вицепремиерът по еврофондовете и икономическата политика Томислав Дончев във Враца. Той участва вън форум "Политика на Северозапада- време за действия", организиран от областната младежка структура. В отговор на въпрос Дончев посочи, че планът ще разчита като ресурс както на еврофондовете, така и на финансиране от държавния бюджет и допълни, че размерът на този ресурс е впечатляващ. Само по оперативна програма "Региони в растеж" са гарантирани 150 милиона лева за големите градове, уточни той. Средствата по програмите за развитие на селските райони и "Иновации и конкурентоспособност" са милиарди лева, а по тях проектите от Северозападния район ползват допълнителни "бонус-точки", припомни вицепремиерът.
Томислав Дончев каза, че със стопроцентова сигурност може да се говори за изпълнение на проекта за модернизация на железопътната линия в участъка Видин-Медковец в размер на 400 милион евро, като финансирането е от механизма "Свързана Европа". В момента този участък се проектира, а реалните строителни дейности е възможно да започнат през 2017 г., допълни той. Вероятно по този механизъм ще се кандидатства напред във времето за модернизация както на железопътната линия, така и на пътя Видин-София, което не подлежи на коментар, че е необходима, каза Дончев.
Вицепремиерът Томислав Дончев посочи, че преди да говорим за пари, трябва да говорим как те се претворяват в проекти и в добри проекти в полза на хората. "Най-важният въпрос е проектите да са добри, да имаме качествен човешки ресурс и административния капацитет на местно ниво", подчерта той и уточни, че това е голям проблем за Северозападна България.
В момента се подготвя концепция, която вероятно ще стигне до законодателни промени и ще да се позволи и дори насърчи "миграцията" на специалисти от държавната администрация, каза той. Той даде за пример на такава концепция ротацията на служители от европейската администрация, които след 5 години работа на една позиция, са длъжни да започнат работа в друга администрация, за да се ползва техния опит, а също да натрупат друг тип опит. Най-вероятно тази концепция ще бъде готова и ще влезе в сила до края на годината.БТА
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165