EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Инвестициите на старата дама

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Инвестициите на старата дама

mail12:00 | 23.06.2009прегледи 801 коментарикоментари 0


ERNST&YoungИнвестициите в Европа бяха относително стабилни през 2008 според проучване на Ernts&Young, измерващо привлекателността на страните по отношение на вложенията.
Седмият годишен доклад сочи, през 2008 са обявени 3 718 инвестиционни намерения с 6 повече в сравнение с 2007. Въпреки че броят на проектите остава стабилен, пораженията на рецесията върху пазара на труда са сериозни, тъй като откритите работни места през 2008 са с 16% по-малко от предишната година и са 148 333.
“Пет годишният растеж на инвестициите в Европа стигнаха своя край 2008”, казва Марк Лермит, автор на доклада. – „След като приходите паднаха, а цената на производството се повиши, значително проекти бяха замразени. Много компании спряха своето географско и пазарно разширяване и желания за сливания.”
Но истинската картина как рецесията ще се отрази на инвестиционния процес предстои да се види, тъй като решенията за делова активност за 2008 са вземани доста преди началото на сегашната криза. “Очакване 2009 да ни очертае една съвсем друга ситуация”, предупреждава проучването.
Изследването показва не само колко са били инвестициите през последните 12 месеца, но също така и отношението на глобалните инвеститори относно техните планове в кратък и среден период от време. През 2008 Великобритания е привлякла 686 проекта с 4% по –малко в сравнение с 2007. Водещи страни в Европа си остават Франция, Германия и Испания, които продължават да са най-важните инвестиционни дестинации от 1997 нас и образуват топ 5 на предпочитаните държави.

Победители и губещи

Има обаче относително стабилни положителни тенденции в Германия, Швейцария, Швеция, Италия, Ирландия. В Германия инвестициите са увеличени с 28% заради присъствието й на пазара на Източна Европа, в Ирландия тази цифра е 35%, като основните инвеститори тук продължават да са компании главно от САЩ и Великобритания.
Някои индустрии до този момент се справят по-добре в ситуация на криза в сравнение с други. Машиностроенето и средствата за оборудване особено в сферата на вятърни турбини, слънчеви компоненти и горивни клетки бележат почти 19% развитие.
Един от най-големите победители в тази ситуация си остава индустрията, свързана с екопазара и възможностите му за бъдещо развитие, както и с факта, че той създаде нови 6000 работни места през 2008.
ИТ аутсорсингът, финансите и бизнес-услугите бяха първите жертви на кризата особено в Англия, Франция и Испания. Новите работни места в тези сектори се сринаха с 33% през 2008. Чехия, Словакия и Турция, които традиционно привличаха много инвеститори в тези направления бяха свидетели на срив в автоматиката и електроника .

Откъде идват инвестициите


team11Инвестициите в Европа се подхранват основно от европейските /Германия, Англия, Франция/ и американски инвеститори /съответно 51% и 25%/. Инвеститори от страните от БРИК /Бразилия, Русия, Индия, Китай/ остават относително с малко проекти в Европа /6%/, но тенденцията е към повишение: броят на проекти от Китай и Индия са скочили от 118 на 182 и те главно са се установили в Англия.
Рецесията ще повлияе на европейски инвестиции повече през 2009. Данните от първата четвърт на годината вече показват 8% спад в обявените проекти, сравнени с първата четвърт на 2008. За останалата част от годината 53% от бизнес лидерите, интервюирани за това проучване, признават, че те нямат планове за разширение през 2009.
Марк Отти, от Ernst & Young EMEIA обяснява, защо дори на дъното на глобалната рецесия е важно инвеститори и правителства да работят заедно за насърчаване граничните инвестиции. “Свободната търговия и отворените граници дадоха огромен принос в развитие на икономиката през последните 20 години. Това, което би помогнало компаниите, е да продължат работят и да се промотират.”

Най-корпоративните градове


Проучването показва, че инвеститорите се привличат от градове, които са с международна известност и престиж заради условията, които предлагат за бизнес. Лондон, който си остава особено атрактивен в този смисъл, през 2008 е привлякъл 262 проекта, но има спад с 14% в сравнение с 2007. Париж е привлякъл 222, а Мадрид 80.
Марк Лермит отбелязва обаче, че тези големи европейски градове вече имат и своите съперници в лицето на възникващите като добри инвеститорски дестинации азиатски градове Шанхай и Бангалор. На въпрос към нтервюираните в проучването къде ще появи следващият Google или Microsoft Шанхай и и Мумбай са били отбелязани като по-атрактивни отколкото са Ню Йорк, Силиконовата долина или Лондон.

Европа като спасение


Несигурният бизнес климат в момента обаче показва, че временното настроение на инвеститорите е да се правят вложения в познати пазари. За близкото бъдеще бизнесът гледа на Европа като на по-сигурния избор. Според проучването през февруари 2009 за интервюираните 809 инвеститори предпочитани места за инвестиции сега са Западна /40%/ и Източна Европа/39/.
Това е леко отдръпване на капиталите от възникващите пазари на БРИК /Бразилия, Русия, Индия, Китай/. След като бе на върха на привлекателността през 2008 Китай загуби своята водеща роля като най-атрактивна дестинация за инвестиции през 2009, и се нареди на трета позиция, Индия е пета, след Северна Америка, докато Русия и Бразилия преди това изгряващи звезди, са вече са съответно на шесто и седмо място.
Марк Лермит: “Днес бизнес лидерите са фокусирани върху преживяване на кризата и оцеляване на постигнатото. Въпреки това навлизането и оперирането на нови пазари може да даде огромни възможности, но създава и рискове, които трябва да бъдат отчетени.”
БРИК регионите не носят засега абсолютна сигурна почва за международните инвеститори, които те в момента търсят. Европа е предсказуема и сигурна. Инвеститорите показват огромна лоялност към собствените си пазари и към исторически познати за тях места, започвайки дори и малко проекти, но в нова Европа. И затова те засега ще останат у дома вместо да се впускат в предприятия в чужбина.
В край на сметка според Марк Оти икономическото развитие няма да спазва движението по оста Запад-Изток, Север-Юг. Компаниите са прави да вярват във възможностите на възникващите пазари. Неотдавнашното проучване на Ernst&Young показва, че Бразилия, Русия, Индия и Китай ще генерират 40% от икономическият ръст в света между 2009-2020.




 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg