EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Инвестициите в революционни иновации са +€500 млн.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Инвестициите в революционни иновации са +€500 млн.

mail13:07 | 30.06.2021прегледи 1588 коментарикоментари 0


Европейската комисия обяви втория кръг от преки дялови инвестиции посредством Фонда на Европейския съвет по иновациите (ЕСИ). От създаването си през 2020 г. Фондът на ЕСИ досега е одобрил 111 инвестиции във високоиновативни новосъздадени предприятия и малки и средни предприятия (МСП) на обща стойност над 500 милиона евро за нарастване на революционните иновации в области като здравеопазване, кръгова икономика и „интернет на нещата“ (ИН).

Съобщението представлява 69 нови инвестиции в сравнение с първото съобщение през януари. Това осигурява стабилна основа за Фонда на ЕСИ в рамките на „Хоризонт Европа“, от който се очаква да бъдат инвестирани над 3,5 милиарда евро през следващите 7 години.

Дяловите инвестиции, вариращи от 0,5 до 15 млн. евро на дружество, допълват достигащото до 2,5 млн. евро финансиране с безвъзмездни средства, което вече предоставено посредством инструмента „Ускорител“ на ЕСИ. Всички инвестиции се предхождат от пълна оценка, извършена от външни експерти, процедура по надлежна проверка, наблюдавана от Инвестиционния комитет на Фонда на ЕСИ, и от окончателно решение на Съвета на директорите на Фонда на ЕСИ. Дяловото участие на Фонда на ЕСИ в собствеността е в интервала от 10 % до 25 % и обикновено се използва за привличане на други инвеститори като част от един по-голям кръг на финансиране.

Примери за подписани сделки

Примерите за наскоро подписани инвестиции включват:

  • Antofénol (Франция) — дружество, което предоставя природно решение за запазване на плодовете и зеленчуците след прибирането на реколтата;
  • Gleechi AB (Швеция) — преобразуване на обучения посредством виртуална реалност;
  • Keyou GmBH (Германия) — разработване на технология, която позволява използването на водород в дизелови двигатели;
  • Lixea (Естония) — нова технология за разтваряне на отпадъчна дървесина за получаване на суровини;
  • Ophiomix (Португалия) — инструмент за вземане на решение за чернодробна трансплантация въз основа на молекулярни признаци.

В списъка на инвестициите, подписани от ЕСИ, са включени само 16 подписани сделки, тъй като Комисията не публикува инвестициите, преди дружеството и другите инвеститори да са дали съгласието си.

Контекст

Фондът на Европейския съвет по иновациите (ЕСИ), създаден през юни 2020 г., е революционна инициатива на Европейската комисия за извършване на преки дялови и квазидялови инвестиции (между 0,5 и 15 млн. евро) в европейски новосъздадени предприятия и разрастващи се предприятия, които са с голямо въздействие и са дълбоко технологични. Фондът на ЕСИ осигурява „търпелив“ капитал и инвестира в дружества от всички сектори във всички държави от ЕС и в държави, асоциирани към „Хоризонт 2020“.

Фондът на ЕСИ се стреми да запълни критичния недостиг на финансиране, като основната му цел не е максималната възвръщаемост на финансовата инвестиция, а създаването на голямо въздействие, подпомагайки растежа на дружествата с революционни технологии. Неговата задача е събиране на участници на пазара, допълнителното поделяне на рисковете чрез изграждане на широка мрежа от доставчици на капитал и от стратегически партньори, подходящи за съвместни инвестиции и последващо финансиране. Фондът обръща специално внимание на овластяването и подкрепата на жените основатели на дружества и допринася за намаляване на разделението между държавите от ЕС в областта на иновациите.

Фондът на ЕСИ стартира в рамките на пилотната фаза на ЕСИ, за да се инвестира в 159-е дружества, избрани в рамките на пилотния „Ускорител“ на ЕСИ. Като се има предвид придобитият успешен опит, Фондът на ЕСИ ще бъде продължен и допълнително подобрен в рамките на „Хоризонт Европа“, за да се инвестира в стартиращи предприятия и МСП, избрани за финансиране от пълната програма на ЕСИ. Първите инвестиции в рамките на пълния ЕСИ се очакват по-късно през тази година, след изтичането на 16 юни 2021 г. на първия краен срок за изпращане от дружествата на пълни заявления до инструмента „Ускорител“ на ЕСИ.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1972