EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Инвестиции и газ от Катар за България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Инвестиции и газ от Катар за България

mail11:15 | 29.01.2014прегледи 946 коментарикоментари 0


Общ Инвестиционен фонд между България и Катар ще стимулира и подпомага развитието на малки и средни компании в България, съобщава икономическото ведомство. За това се договориха министър Драгомир Стойнев и премиерът на Държавата Катар и министър на вътрешните работи Н.Пр. шейх Абдулах бин Насер бин Кхалифа Ал Тани. Двамата се обединиха около проекта, в който ще участват Българската банка за развитие и катарската държавна инвестиционна корпорация "Катар Холдинг". Премиерът на Катар увери, че ще се запознае подробно с всички взаимоизгодни за двете държави проекти и ще съдейства за тяхната реализация. По време на срещата бе обсъдено и изграждането на регионален приемен терминал за втечнен природен газ на северното гръцко крайбрежие на Егейско море. По думите на министър Стойнев диверсификацията на доставките на природен газ е изключително важна за България и страната ни би приветствала участие на Катар в изграждането на LNG терминали на Егейско море (Кавала и Александрополис). Чрез тях катарският газ ще може да бъде доставян в България и съседните държави, допълни още той.

 

Още подробности за тази държава и нейния инвестиционен профил в анализа на EconomyNews.bg "Катар - най-богатото джудже".

Драгомир Стойнев обяви предстоящото откриване на Служба по търговско-икономическите въпроси към българското посолство в Доха, която ще работи по реализиране на всички общи икономически и инвестиционни проекти.

Работата на Смесена комисия за икономическо и търговско сътрудничество ще работи за увеличаване и на стокообмена между България и Катар чрез включване на нови продукти с износен потенциал, отбеляза Стойнев по време на втората сесия на българо-катарската Смесена комисия в Доха. Сред стоките, които страната ни може да предложи за катарския пазар, са: агнешко, овче и пилешко месо, зърнени храни, минерална вода, закваски за млечни изделия, строителни материали за подготовката на Катар за Световното първенство по футбол през 2022 г., медикаменти, електрическа и електронна апаратура и др. Разгледани бяха възможностите за сътрудничество със страната от Близкия изток в областта на търговията и инвестициите, енергетиката, земеделието, строителството, туризма, малките и средните предприятия и информационните технологии и съобщенията.

Министърът се срещна и с д-р Мухаммад ал Сада, министър на енергетиката и индустрията на Катар, и с домакина на сесията от катарска страна шейх Ахмад бин Джасим ал Тани, министър на икономиката и търговията на Катар. Обсъдена бе реализацията на съвместния проект за скоростен път "Русе – Свиленград". Очаква се в близко бъдеще да бъде подписан Меморандум за създаване на съвместна инвестиционна компания в областта на животновъдството, с който ще стартира износът на агнешко месо от България за Катар.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg