EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Инвеститорите игнорират позитивните новини

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Инвеститорите игнорират позитивните новини

mail12:15 | 14.06.2010прегледи 902 коментарикоментари 0


Кризата около европейския суверенен дълг формира обстановка, в която инвеститорите се фокусират върху негативните тенденции, дори и ако данните показват икономическо възстановяване, съобщава Bloomberg, позовавайки се на становище  на Банката за международни плащания (БМП).
„На фона на повишена несигурност, участниците на пазара се концентрират върху влошените условия на финансовия пазар и често игнорират позитивните макроикономически новини,” става ясно от доклад на базираната в Базел банка. „Така например, данните за безработицата в САЩ за април сочат, че има с над 100 000 повече наети лица ( освен в сектора на земеделието) от прогнозираните 290 000, но индексът 500 на S&P регистрира понижение с 1.5 процента в същия ден.”
Кризата с дълга изпрати еврото до четиригодишен минимум спрямо долара на 7 юни и отнесе над $4 трлн. от световните пазари за тази година. Европейските лидери одобриха 750 млрд. евро ($910 млрд.) преди месец, за да спрат разпространението на гръцката криза сред други страни в Европа. „Облекчението на пазарите, обаче, се оказа временно, тъй като инвеститорското доверие скоро се влоши заради притесненията около вероятното взаимодействие между публичен дълг и ръст,” отбелязват от БМП.
И когато инвеститорското доверие се насочи към перспективите за растеж в еврорегиона и рейтинговата агенция  Fitch понижи AAA рейтинга на Испания, позовавайки се на прогнозата за бавен икономически ръст, търсещите допълнителна доходност инвеститори се фокусираха върху испанския дълг, вместо върху положителните процеси в Германия. 
Някои европейски държави са заплашени от повторна рецесия, ако регионът не успее да се справи с дълговата криза, отбеляза на 9 юни Световната банка, припомня Bloomberg.
„Ако пазарите загубят доверието си в надеждността на усилията за стабилизиране на глобалния ръст, световният икономически растеж може да бъде значително нарушен и повторно потопен в рецесия,” отбелязва в доклад заемодател от Вашингтон, цитиран от изданието.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg