EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Инвеститорите гледат към Корея и Иран

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Инвеститорите гледат към Корея и Иран

mail09:32 | 02.05.2018прегледи 1911 коментарикоментари 0


Срещата на лидерите на Северна и Южна Корея без никакво съмнение е историческо събитие, но Близкият Изток остава гореща геополитическа точка, която ще оказва силно влияние върху глобалните пазари в близките седмици.

Очакванията, че американският президент Доналд Тръмп през май ще извади САЩ от ядреното споразумение с Иран и ще въведе икономически санкции срещу един от големите износители на петрол в света, помогна цените на фючърсите на суровината да се повишат и да достигнат 3-годишен максимум през отминаващия месец април.

В петък новият държавен секретар на САЩ Майк Помпео, който е известен с критиките си към „иранската ядрена сделка", засили тези очаквания, като каза пред журнаристи в Брюксел, че "липсата на съществени изменения, липсата на желание за преодоляване на недостатъците на споразумението е малко вероятно да накара Тръмп да остане в него".

С посещенията си в Белия френският президент Емануел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел изглежда не можаха да убедят американския си колега да подкрепи споразумение с Иран. До 12 май Тръмп трябва да реши дали да удължи временното отменяне на санкциите или да наложи нови санкции на Техеран.

Администрацията на САЩ смята, че сегашната сделка не пречи на Техеран в дългосрочен план да се сдобие с ядрено оръжие и не прави нищо за ограничаване на влиянието на Иран в региона, и по-специално за съюзниците, за които САЩ са много загрижени - Саудитска Арабия и Израел.

В същото време, когато Помпео остави някаква надежда, анализаторите на петролния пазар са много по-малко оптимистично настроени относно перспективата за преразглеждане на споразумението, най-вече заради очакваната съпротива на Техеран.

Иранците "със сигурност няма да си сътрудничат", написа в четвъртък главният анализатор за пазарите на суровини RBC Capital Markets Хелима Крофт, цитирана от агенция „Ройтерс". Според нея иранското ръководство изключва всякакви големи отстъпки и изисква от Вашингтон да изпълни задълженията си съгласно обещаното смекчаване на икономическия натиск.

Въпреки това, може би заради напредъка в разрешаването на кризата около Северна Корея може да бъде приложен сценарий, в който администрацията на Тръмп да даде на Иран още една отсрочка, прогнозира Крофт, но е вероятно този срок да бъде много кратък отдих. "Не мисля, че сделката ще оцелее до края на лятото, като се има предвид, че се чуват повече гласове както в Америка, така и в чужбина, срещу този документ", прогнозира тя.

„Иранският износ на петрол се възстанови след мартенския спад и сега възлиза на 2,5 милиона барела на ден", каза иранският министър на петрола Биджан Зангане в понеделник. „Ако САЩ откажат да продължат ядреното споразумение, иранският износ може да падне до 500 000 барела на ден", прогнозира мениджърът за стоковите фючърси в Mizuho Робърт Яугер.

В петък цената на петрола спадна леко, но остана на ниво, близко до априлския максимум. Високата цена на въглеводородите не предизвиква сериозни икономически страхове, но водачите трябва да бъдат подготвени за по-скъп бензин по време на приближаващия летен сезон.

Междувременно американските акции не реагираха много на геополитическите събития. Включените в широкия индекс S&P 500 книжа на компании завършиха седмицата почти без промяна, докато бенчмарка Dow Jones регистрира умерен седмичен спад.

Според анализатори, инвеститорите са се фокусирали повече върху увеличената доходността на американските облигациите и върху корпоративните печалби. Те не вярват, че последните събития на Корейския полуостров - срещата на севернокорейския лидер Ким Чен-Ун с южнокорейския президент Мун Джей-ин и предстоящото подписване на мирен договор, пряко ще влияят на финансовите пазари.

Спадналото напрежението около Корейския полуостров със сигурност ще премахне един от най-големите политически рискове за глобалната икономика и финансовите пазари, написа в петък в коментара си икономистите Гарет Лизър и Оливър Джоунс от Capital Economics.

Но този риск "няма почти никакъв ефект върху цените", отбелязват двамата, припомняйки, че дори и в разгара на кризата миналата година след ядрените опити на Северна Корея, глобалните акции паднаха само с 2%, а след това бързо се възстановиха.

Освен това, до разрешаване на кризата има дълъг и несигурен път, включително и планираната среща между Ким и Тръмп, която изисква от Пхенян да се откаже от ядрените си оръжия.

Може би разговорите за ядрените оръжия на Северна Корея могат да засегнат търговските разногласия между САЩ и Китай, въпреки че връзката не е много пряка. Намаляването на напрежението на полуострова "би могло да означава, че помощта на Китай за възпиране на Северна Корея вече няма да бъде коз в преговорите за премахване на вносните мита", твърдят анализатори на банката UBS.

Всъщност пазарът се влияе главно от икономическата статистика и данните за доходността, а не от политиката.

"Реалният напредък в намаляването на политическите рискове, включително страховете от глобален търговски конфликт или разпадането на иранската ядрена сделка, ще увеличи вниманието на инвеститорите към устойчив ръст на доходността", обобщават анализаторите на UBS.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg