EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Инвеститори бягат и от румънската АЕЦ „Черна вода”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Инвеститори бягат и от румънската АЕЦ „Черна вода”

mail15:20 | 21.01.2011прегледи 467 коментарикоментари 0


"Шок в румънската енергетика: още три инвеститора се оттеглиха от АЕЦ „Черна вода", пише вестник "Евениментул зилей". Реализирането на трети и четвърти блок на атомната електроцентрала, което би било най-голямата инвестиция на Румъния през последните 20 години, става все по-несигурно, след като още три инвеститора се отказаха от проекта, посочва изданието. Става въпрос за френско-белгийската група Е Де Еф Сюез, която притежаваше 9,15% от проекта, германския концерн Ер Ве Е, също с 9,15 %, и испанската компания Ибердрола - 6,2%.
Решението на трите компании идва след като и чешката група ЧЕЗ напусна в края на миналата година компанията ЕнергоНуклеар, която трябва да осъществи проекта. В момента на практика в проекта, който се изчислява на 4 милиарда евро, участват само два частни инвеститора: италианската група Енел с 9,15% и Арселор Митал Румъния с 6,2%, но според източници от енергийната сфера е почти сигурно и оттеглянето на Енел, посочва изданието.
Държавата в момента притежава 60,15% от акциите в ЕнергоНуклеар. Министерството на икономиката заяви, че "ако бъдат намерени бързо нови инвеститори, няма да има нужда от подновяване на процедурите". Към строежа да двата нови реактора проявиха интерес само три консорциума: американският Бехтел, канадският Лавален и руският Атомтехнопром, посочва изданието. Изграждането на тези два реактора е проект на стойност 3,2 милиарда евро без ДДС. Те трябва да влязат в действие през 2017 г. Първите два реактора в АЕЦ "Черна вода" са канадски от тип Канду 6. Двата реактора покриват около 17-18% от потребностите от електричество в Румъния.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg