EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Имотният пазар започва да се охлажда

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Имотният пазар започва да се охлажда

mail09:15 | 19.07.2022прегледи 1198 коментарикоментари 0


Ситуацията при пазара на недвижими имоти през второто тримесечие на 2022г. не се е променила много спрямо изминалото първо тримесечие от годината.  Продължава да се говори за успокояване и нормализиране на пазара, въпреки фактори като поскъпването на строителните материали, а в последно време и техният дефицит, поради това, че се внасят предимно от Украйна и Русия.

Според строителните предприемачи това допринася за покачването на цените на недвижимите имоти, тъй като се търсят други алтернативи. Според данни на Камарата на строителите средно цените на строителните материали са се повишили с около 30%, като има определени материали и суровини, които са поскъпнали с над 100%.Още един основен фактор за поскъпване на жилищата е очакваното в последно време повишаване на лихвите по ипотечните кредити.

Според последния макроикономически анализ на една от големите банки у нас също може да се говори за охлаждане на пазара след пика през 2021г., когато броят на сделките и цените на жилищата на места отбелязаха двуцифрени ръстове. Анкета на Министерство на финансите показва, че цените на жилищата ще продължат да се вдигат, но това ще става по-бавно, отколкото през изминалата година.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg