EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Имотният брокер не е лелка

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Имотният брокер не е лелка

mail17:45 | 20.11.2012прегледи 1465 коментарикоментари 1


Силвия Стоядинова
До края на годината проектозаконът за регламентиране дейността на агентите в областта на недвижимите имоти, който вече е финализиран от Национално сдружение Недвижими имоти (НСНИ), ще бъде внесен в парламента. Какво налага това?
Проектозаконът
Целта на проектозакона е в българската имотна индустрия, в сферата на посредничеството с недвижимите имоти, да има регламент, който да е максимално сравним с практиките най-вече в САЩ като еталон за модерния брокерския бизнес.
В закона няма нищо по-различно от това, което е наложено на Запад. Новото е, че се слага една рамка и се качва летвата на качеството и на отговорностите, които всеки от участниците в процеса трябва да има - не само посредниците, но и възложителите на услугата.

„Тази безгрижна концепция „Ти ми намери нещо, пък аз ще ти платя, ако искам”, трябва да отпадне,” коментира за EconomyNews.bg Иван Велков, Национално сдружение Недвижими имоти (НСНИ). Много често в медиите и форумите, когато се коментира брокера, се появява стереотипът на някоя лелка с рокля и пеньоар, която търси квартира на бедни студенти, а когато ние поговорим за брокери имаме предвид тази професия и у слуга, която на запад е много уважавана и почти сравнима по доверие и отговорност с тази на личния лекар, на личния лекар и въобще това е един човек, който знае много повече от стандартното нуждите и битието на съответното домакинство, ако става въпрос за жилищни имоти или покупка и продажба на имоти. Друг е проблемът, че в момента няма гаранции, за това което се предлага от брокерите. Ако си купите некачествен домакински уред, ще го върнете в магазина. Ако изхабите месеци наред в безплатни огледи да никому ненужни апартаменти, на кого ще се оплачете. Няма как да осъдите съответния псевдо брокер. Така че тук трябва да има някакъв регламент и надзор. Брокерът в чужбина поема отговорност в рамките на три до шест месеца да продаде имота за определена сума, посочена в договора. Докато тук в България никой не поема отговорност на 100% и затова и не вършим работа.”

Брокерът – основни изисквания
Номер, диплома, застраховка трябва да са задължителни за брокера, според проектозакона. Титлата брокер не е просто нарицателно име от булеварден вестник, а професия, която на Запад означава конкретни ангажименти. Тоест всеки може да търгува с имоти, но не всеки може да каже, че е брокер.
„В закона предлагаме още да има камара, която да поддържа регистър,” продължава Иван Велков. - „Може фирмите да не са член на никакво сдружение, а да са в член на камарата. Другото, което смятаме, че безспорно е много важно е застраховката при работата на брокера. Когато объркаш, навредиш, причиниш щета или на теб ти навредят да имаш застраховка, която да покрива риска. Така работиш много по-спокойно и не правиш компромис с качеството на дейността, която вършиш.
И третото най-важно е имотните компании да могат да работят в чужбина. Ако не направим тези крачки няма да бъдем допуснати там.
Ако българска компания отиде в друга страна и поиска да продава там, към момента това няма да е възможно, въпреки че по европейското законодателство фирмите трябва да са равни като юридически лица, но към брокерите има допълнителни специфични изисквания.
Освен това, ако европейски гражданин или европейска фирма иска да предоставя същата услуга на нашия пазар, ние като страна-член на ЕС трябва да предоставяме еднакви условия. Не може за чужденците да са едни, за българите условията други. В Западна Европа нашите колеги-брокери и консултанти, са много повече в симбиотичен съюз с нотариусите. Има скандинавски държави, в които цялата работа, която се върши около истинността и проверката на документите се прави от брокера, който обикаля по институциите.
В България нотариусите носят много голяма отговорност, но на документите. Цяло щастие е, че нашите нотариуси издействаха много важен инструмент от държавата – а именно да имат достъп до масива на данните на хората. И могат да проверят дали някой не идва с фалшиво пълномощно.
В САЩ обаче, когато човек купува или продава жилище, той наема брокер, но правейки това, наема и цялата мрежа от негови партньори. Ние се опитваме да създадем мрежа от всичките 263 фирми в цялата страна , която обаче без липсата на закон и етика, няма как да се получи.”, допълва Велков.

 


Тагове: брокер, имот
 
Коментари
 
Stela - 21-11-2012 г. 09:06:37

Ако статията претендира да е сериозна, а надявам се авторката е сигурна в това, то поне да си бе направила труда да я провери за правописни грешки и повторения! Някак се губи сериозността между тях и е доста смешничко. ;-)

 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg