EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Имоти:Варна - най-скъп град след София

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Имоти:Варна - най-скъп град след София

mail10:40 | 05.04.2017прегледи 1277 коментарикоментари 0


За 2016 година броят на реално сключените имотни сделки във Варна е с около 4-5% по-висок спрямо предходната 2015 година. Допълнителен ръст от около 2% се наблюдава в първото тримесечие на настоящата 2017 година. В ценовите нива също има покачване, което отново е в рамките на около 5-6%. Това показват данни на Имотека, компания за недвижими имоти.

„Средната цена на квадратен метър в нашия град днес е 761 евро/кв.м, като това са последните обобщени данни за първите три месеца на 2017 година”, казва Делян Димитров, регионален мениджър за Варна. „Това представлява леко покачване спрямо последните три месеца на 2016 г., когато стойността на кв.м е 752 евро и по-сериозен ръст на годишна база – квадратният метър в Морската столица в първото тримесечие на 2016 г. е 710 евро на кв.м. Това прави Варна втория най-скъп град след София”, казва Делян Димитров.

По думите му, втората позиция в класацията на ценовите нива е устойчива за Морската столица. „Градът запазва втората си позиция от началото на кризата до днес. Преди настъпването й, голяма част от варненските имоти бяха по-скъпи от софийските. Към момента е рано да говорим за завръщане на подобна тенденция. Все пак налице са индикации, че стъпването на различни аутсорсинг компании в града ще се отрази благотворно и върху пазара на жилища. Към момента обаче събитията следват естествения си ход – привлечените в този сектор специалисти са преди всичко наематели на жилища. Въпрос на няколко години е те да натрупат определен обем средства, които да решат да вложат в недвижим имот, както това се случи в столицата”, казва още Делян Димитров.

Според него, търсенето значително изпреварва предлагането в морския град. „Към момента продавачите все още не могат да отвърнат на засиления интерес от страна на купувачите. Свидетели сме и на известно разминаване между конкретните имоти, които се предлагат, и тези, които се търсят най-активно. Това ще бъде едно от основните ни първи предизвикателства в рамките на тази година – да създадем у двете страни реалистични очаквания за това, което могат да постигнат на днешния пазара”, коментира Димитров.

 

Според него, именно активното търсене ще бъде един от факторите за допълнителен ръст на цените във Варна през 2017 г. Най-търсени от купувачите са двустайните и тристайните апартаменти в града. Близо половината от сключените в последните месеци сделки са на стойност между 30 000 и 50 000 евро. Други 20% от реализираните имоти струват между 50 000 и 70 000 евро. Малко под 10% са покупките на апартаменти на стойност над 100 000 евро. „Двустайните жилища в града се реализират за около 45 000 – 50 000 евро, а тристайните – в рамките на 70 000 евро”, посочва Димитров.

Сред най-желаните квартали се нареждат Левски, Чайка, центърът на града, Колхозен пазар, районът на лятно кино Тракия.

 

 

 


Тагове: Варна, имоти
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg