EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Имоти: Оживлението се превръща в бум

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Имоти: Оживлението се превръща в бум

mail06:15 | 08.11.2016прегледи 1593 коментарикоментари 0


Имотното оживление от 2015 г. продължи и през 2016 г. и вече може да се каже, че се превръща в истински бум. „Ниските лихви по депозитите и отличните условия по ипотечните кредити, в комбинация със силния имотен пазар, повишаващи се цени на имотите в София и силен наемен пазар са стимул за вложение в имот в София“, коментира пазарните тенденции Полина Стойкова MRICS, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES.
“Резултатите от положителното въздействие на тази комбинация от фактори вече са видими - трайно нарастване на обема продажби на имоти в столицата и масово стартиращо ново строителство, което следва да отговори на бързо нарасналото търсене.“
„Едва половин година след като за първи път от 2011 г. насам средната цена премина границата от 800 евро/кв.м., тя достигна следваща психологическа граница от 900 евро/кв.м. през второто тримесечие, а темпът на нарастване продължи и през третото тримесечие, като вече се балансира и започва да се забавя“, допълва Стойкова.

Средни цени

По данни на агенцията през 3-тото тримесечие на 2016 г. средната цена на продадените апартаменти в София е 930 евро/кв.м. при 900 евро/кв.м. за предходното тримесечие. Нарастването на цените през третото тримесечие е с 3.3% на тримесечна база и със 17% спрямо година по-рано.
Данните сочат още, че средната крайна цена на закупените апартаменти в София за периода юли-септември е 94 400 евро при 87 100 евро през второто тримесечие на годината и 79 800 евро в началото на 2016. Това показва, че и бюджетите, които купувачите отделят за покупка, непрекъснато нарастват. Големите жилища и жилищата във високия сегмент се радват на все по-голямо търсене.

Обобщение и перспективи

Очакванията ни са до края на годината пазарът в София да се запази динамичен и обемите на продажби да продължат да нарастват. Това са най-силните месеци за имотния пазар, в които се реализират много от отложените по-рано планове за покупка.
През следващата година ще нарасне предлагането на завършени сгради, тъй като голяма част от стартиралите проекти вече са близо до завършване, но наличните в тях жилища ще бъдат малко и с компромиси, тъй като най-хубавите жилища са закупени още на зелено.
През 2016 г. станахме свидетели на едно бързо разгръщане на позитивните тенденции на имотния пазар в София, каквото не сме виждали от годините на предходния възходящ цикъл на пазара. Пазарът беше под натиск в периода 2010-2015 г., който не позволяваше на позитивните процеси да се проявят осезаемо, за да може да се оттласнем от дъното и макар цените и обемите продажби да започнаха да нарастват още през 2014 г., винаги оставаше съмнение доколко тези тенденции са устойчиви.
2016 г. показа, че не само че са устойчиви, но и че са в голяма степен подценени и че има много голям заряд в пазара, който вече не може да бъде задържан и процесите протичат много по-бързо от очакваното, за да се компенсират годините на стагнация.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158