EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Имоти в България притежават 200 хиляди руснаци

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Имоти в България притежават 200 хиляди руснаци

mail09:50 | 07.03.2011прегледи 1424 коментарикоментари 0


Българският пазар на недвижими имоти, където предлагането значително превишава търсенето, особено в туристическите райони в планините и по Черноморието, възлага надежди за излизане от кризата на руските купувачи, които от три години стават все повече, пише Франс прес в кореспонденция от Банско. За последните три-четири години имот в България са си купили над 200 000 руснаци, като общата стойност на имотите надхвърля един милиард долара, заявява председателят на Международната федерация за недвижими имоти (ФИАБЦИ) Алекс Романенко, цитиран от агенцията.
България заема доминираща позиция на пазара за имоти на Балканите, който крие голям потенциал, отбелязал Романенко наскоро на пресконференция на руската и българската секция на федерацията в българския ски курорт Банско, където миналия уикенд се състоя етап от Световната купа по ски - алпийски дисциплини. Близостта на българския и руския език, използването на кирилицата и общата културна традиция, белязана от православното християнство, улесняват контактите. България е близка държава, която на практика принадлежеше на СССР и където родителите ни по традиция прекарваха отпуска си. Освен това предстоящото й присъединяване към Шенгенското пространство на свободно движение на хора ще улесни пътуванията,обобщава Марина Некрасова, собственик на руската агенция за недвижими имоти "Бест", припомняйки комунистическото минало на страната, когато тя бе близък съюзник на Москва.България е начело в покупките на имоти от руската средна
класа от Москва и Санкт-Петербург заради изключително изгодното съотношение качество-цена в модерните курорти, подчертава тя. Антония Вирт, президент на ФИАБЦИ - България, акцентира върху достъпната цена на луксозни услуги като СПА и голф игрищата. Разполагайки с пари в брой, руснаците са заместили британците, които препродават на половин цена придобитата от тях с кредити собственост, бързайки да изплатят тези кредити заради кризата, обясни тя.
Преди влизането на България в Европейския съюз през 2007, масовото купуване на имоти от британци предизвика взрив в цените и подхрани бума в строителството, съпътстващ посткомунистическия преход, припомня Галина Максимова от българската агенция за недвижими имоти "Софтконсулт".Ако през 2007 г. общата стойност на операциите с имоти е възлизала на 1,88 милиарда евро, то през 2008 г. е регистриран спад от 33 процента, който през 2009 г. нараства на 45 на сто, а през 2010 г. - на 51 процента, сочат данните на Българска агенция за инвестиции.Заради изобилното предлагане апартаменти в луксозни планински курорти се предлагат на невероятни цени - под 750 евро на кв. м край Банско, отбелязва Галина Максимова.Тези курорти, предназначени за елита, са отговора на някои инвеститори на прекомерното строителство, обезобразило някогашните живописни градчета като Банско и местата по българското Черноморие. По южното крайбрежие агенция "Явлена" очаква за тази година увеличение на продажбите от 300 процента спрямо 2010 г. заради изгодните цени, под 875 евро на кв. м. Руснаците преобладаваха на пазара още през 2010 г., с 56-процентен дял от него.На северното крайбрежие, което е по-добре уредено, най-предпочитанията от купувачите град е Варна, където средната цена е спаднала средно до 1229 евро на кв. м след годишен спад от 19 на сто през 2009 и 2010 г.Руснаците, наред с германците, гърците и румънците, са най-многобройните туристи в България. Тази зима се очаква ръст от три процента в броя на туристите, най-вече руските, допълва АФП.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1014