EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Имоти 2023: Ръстът на цените ще се забави

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Имоти 2023: Ръстът на цените ще се забави

mail16:15 | 10.01.2023прегледи 833 коментарикоментари 0


През 2022 г. жилищният пазар преживя ръст на цените, какъвто не бяхме виждали от повече от десетилетие. Наред с високата инфлация, през цялата година наблюдавахме засилено търсене на имоти, но недостатъчно предлагане, което допълнително стимулираше растежа на цените. Банковото финансиране остана достъпно - при все още исторически най-ниски лихвени проценти, коментира в свой анализ Полина Стойкова MRICS, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES.

Другите фактори, които влияят върху жилищния пазар, продължаваха да действат в положителна посока. Безработицата остана на ниски нива – около и под 5%, а доходите продължиха да нарастват, макар и по-бавно от цените на имотите - с около 15%. Това задържа достъпността на жилищата на относително добри нива, а пазара – близо до фундаментите му.

През 2023 г. тенденциите на имотния пазар отново ще бъдат във фокуса на интереса, както поради все още налично незадоволено търсене, така и поради нуждата от актуална информация за неговото развитие, което често дава индикации и за посоката на развитие на икономическия цикъл като цяло.

Нашите очаквания са темпът на нарастване на цените да се забави, а предлагането постепенно да започне да се увеличава - както на първичен, така и на вторичен пазар.

Започналото повишение на лихвените проценти ще се усети по-ясно в средата на годината и в зависимост от неговите размери, то би могло да охлади или да активизира пазара. Към момента по-вероятно е повишенията да са плавни и това да внесе спокойствие у купувачите и увереност да взимат решения за покупка.

Още в първите работни дни на годината получаваме потвърждение за тези очаквания. Имаме активно търсене и предлагане на имоти, а заедно с това успяхме да реализираме и първите сделки.

Съдейки по тях, интерес има към имоти в цялата страна - както в големите градове, така и в планинските и морските курорти и селските райони.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg