EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Имигрантските вълни във Великобритания

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Имигрантските вълни във Великобритания

mail15:15 | 28.01.2013прегледи 454 коментарикоментари 0


Големият наплив на работници от новите страни членки на ЕС има и положителен ефект, както може да се види в примера с осемте държави, които се присъединиха към блока през 2004 година. Това мнение се съдържа в материал на британското списание "Икономист", посветен на опасенията за голяма имигрантска вълна във Великобритания след отпадането на трудовите ограничения за българите и румънците.
Списанието цитира прогнози, поместени в местния печат, за наплив на между 30 и 70 хиляди румънци и българи във Великобритания през всяка една от следващите пет години.
Напомня се, че на 16 януари Стюарт Джаксън, член на парламента от средите на консерваторите, внесе законопроект, предлагащ нови ограничения за румънците и българите, които пристигат в Обединеното кралство. "Не искаме да правим същата грешка както през 2004 г. и да внесем голям брой нископлатени и нискоквалифицирани работници", посочи той.

Миналия месец британският министър на вътрешните работи Тереза Мей каза, че миграцията оказва влияние в посока намаляване на работните заплати и има негативен ефект върху
социалната кохезия в страната. "Г-н Стюарт и г-жа Мей обаче избягват да споменат положителните въздействия на последния голям приток на работници от новите страни членки на ЕС. Той беше много по-голям от прогнозираното, но и по-успешен от прогнозираното", пише "Икономист".
Списанието цитира проучване на обсерваторията на миграцията в Оксфордския университет, според което мигрантите от т. нар. група страни А8 (осемте държави, присъединили се към ЕС през 2004 г.) са оказвали положително влияние върху държавните финанси на Великобритания във всяка една фискална година след тази на присъединяването им.
Макар че те заемат главно нископлатени длъжности, участието им в трудовата сила и нивата на заетост са с тенденция да бъдат по-високи от средното, което компенсира въздействието на по-ниските им заплати, пояснява "Икономист". Различни проучвания показват също, че имигрантите забавят застаряването на британското население и противно на общото схващане, че нова имигрантска вълна ще увеличи безработицата, Националният институт по икономика и социални изследвания казва, че миграцията не оказва общо въздействие върху безработицата, пише още списанието. Великобритания днес е по-малко атрактивна за бъдещи имигранти отколкото преди десет години, добавя "Икономист", като посочва, че през 2004 г. само Великобритания и още две страни са премахнали почти всички ограничения за работниците от страните от А8. Днес всички страни членки са отворили трудовия си пазар за българи и румънци, а британската икономика е в ужасно положение, допълва британското списание.
Проучванията показват, че имиграцията е една от най-големитетревоги на британците. Според доклад на мозъчния тръст Бритишфючър (Британско бъдеще) хората имат безпокойства за имиграцията като за национален, а не като местен проблем. "Това показва, че имиграцията е повече проблем на възприемане отколкото на реалност," заключава "Икономист", цитиран от БТА.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg