EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Имаме 6 гранични пункта с Гърция, блокада на един

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Имаме 6 гранични пункта с Гърция, блокада на един

mail06:55 | 04.02.2016прегледи 1637 коментарикоментари 0


Елица Стефанова

България настоява за спешни действия от страна на Европейската комисия за решаването на проблема с блокираните гранични пунктове с Гърция. Министерството на външните работи е изпратило официална информация до комисията с искане Европа да предприеме мерки за преодоляването на проблема във възможно най-кратък срок.

Българската страна изразява становище, че не може да изпълнява своите задължения, свързани с основни свободи в рамките на ЕС, като свободното движение на хора и стоки между държавите-членки. Посочва се също, че Гърция нарушава  задълженията си свързани с функционирането на вътрешния пазар по отношение на свободното движение на стоки в рамките на общността.

За поредна година гръцките фермери блокират границите на страната, тъй като в този сезон те нямат работа и скучаят. Това обаче се отразява сериозно на българските превозвачи, които също така продължават да попадат в този капан. Стоят дни наред на границата, чакат и се оплакват, че губят пари, но не предприемат нищо прагматично. По-долу EN.bg показва маршрутите, които българските водачи и техните GPS устройства могат да ги освободят от ненужното стоене на затворената граница. Защото българските власти съобщават, че на граничния пункт "Промахон-Кулата"  се пропускат само леки автомобили и автобуси в двете посоки. Час и половина преди полунощ протестиращите гръцки фермери са отишли да спят и са освободили платното на тяхна територия, като е започнало пропускане на ТИР-овете в двете посоки до пет часа сутринта. В 5.00 часа те отново са блокирали граничен пункт „Кулата" за всички превозни средства. По информация на  служителите на "Гранична полиция" едва една трета от камионите са успели да преминат през гишетата за проверка и контрол. Колоните от автомобили и на българска, и на гръцка територия са над пет километра.

Информация към 6.30 часа

На ГКПП Илинден - Ексохи  и  ГКПП Кулата - Промахон не се пропускат товарни автомобили, леки и автобуси преминават в двете посоки.
През другите пунктове на българо-гръцката граница трафикът е нормален.

Ето какво се съобщаваше вчера:

МВР съобщава: В 8.40 часа стачкуващите преди гръцкия пункт Промахон спряха пропускането на леки коли и автобуси. Движението през ГКПП Кулата – Промахон изцяло е преустановено, след като по-рано днес беше спряно пропускането на камиони.

Днес в 10 часа ще бъде преустановено движението през ГКПП Илинден – Ексохи за всички автомобили заради стачни действия преди гръцкия пункт. От 15 до 17 часа ще бъдат пропускани само леки коли и автобуси, след това движението отново ще бъде спряно до 22 часа, след което по предварителни данни ще бъдат пропускани само леки автомобили.

В 9 часа е спряно движението и през ГКПП – Ивайловград.

Другите пунктове на българо-гръцката граница засега работят нормално.

EconomyNews.bg припомня, че граничните пунктове на българо-гръцката граница са шест на брой. Подчертаните са освободени от блокади към момента:

    ГКПП Кулата-Промахон     

    ГКПП Илинден - Ексохи (Гоце Делчев - Драма)

    ГКПП Златоград - Термес (Златоград - Ксанти) - От Ксанти по магистрала А2 се стига до Солун и до гръцко-турската граница.

    ГКПП Ивайловград - Кипринос

    ГКПП Капитан Петко войвода - Орменион (Свиленград - Орестиада)

    ГКПП Маказа – Нимфея - През пункта могат да преминават само леки автомобили и камиони с маса до 3.5 тона.

АПИ предупреждава: Шофьорите, на които през следващите дни им предстои пътуване към Гърция е необходимо внимателно да планират маршрутите си. Агенция „Пътна инфраструктура“ прави това уточнение поради опасността от образуването на колони от автомобили по участъци от републиканските пътища в непосредствена близост до контролно-пропускателните пунктове, които затрудняват безопасното движение на всички останали шофьори.

Във връзка с принудителния престой на шофьорите край българо-гръцката граница АПИ осигурява 12 химически тоалетни за шофьорите, които не могат да преминат през контролно-пропускателния пункт Кулата-Промахон и са принудени да чакат край пътното платно до прекратяване на протестите на гръцките фермери и възстановяване на работата на ГКПП.

Макар разрешаването на ситуацията да е извън правомощията на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и на Агенция „Пътна инфраструктура“ се придприемат мерки за създаване на елементарни хигиенни условия на шофьорите.

zoom_sss

Разговори на политическо ниво

За разрешаване на конфликта не помогна разговора между премиера Борисов и гръцкия му колега Алексис Ципрас. Настоятелното искане от Министерството на транспорта за държавна намеса пред посланика на Атина в София също не даде резултат.

Министърът на външните работи Даниел Митов заяви пред Нова телевизия, че още в петък българският посланик в Атина се е срещнала с министъра на обществения ред на Гърция заради нарастващото напрежение и заплахата от блокади. „Още тогава тя е поискала да се търсят алтернативни маршрути, ако нещо подобно се случи", обясни Митов.Според него, не е засегната само България, а и всички съседни на Гърция държави, тъй като са блокирани всички гранични пунктове. „Използваме всички инструменти, с които разполагаме - информираме Брюксел", заяви Митов.

Недоволството на гръцките земеделци е насочено срещу вдигането на данъците и осигуровките в Гърция. Дали и кога ще бъдат пропускани леки коли и камиони, не е ясно. А утре гръцките фермери се готвят за общонационален протест.

Българският червен кръст се включва в акцията по осигуряване на храна и вода за хората, блокирани на българско-гръцката граница. Председателят на доброволческата организация Христо Григоров съобщи за БНР, че около девет часа екипите ще бъдат в района на ГКПП "Кулата", а по-късно и на "Илинден". Във връзка с информацията, че на гръцка територия също има бедстващи шофьори и пътници, Григоров заяви, че ще поискат от гръцките гранични власти червенокръстците да бъдат допуснати и до територията на южната ни съседка, за да осигурят храна и вода на хората.

Ще бъде отправен апел и към гръцката организация на Червения кръст да се включи в акцията в помощ на изпадналите в беда заради протестната блокада на българско-гръцката граница.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg