EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Има ли риск за каспийския газ?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Има ли риск за каспийския газ?

mail12:08 | 21.07.2020прегледи 653 коментарикоментари 0


Азербайджан предупреди за рискове за сигурността на неговите петролни и газови доставки за Европа заради избухналите военни действия на границата с Армения, предаде Ройтерс, цитирана от БТА и информационни портали.

Елшад Насиров, вицепрезидент на държавната енергийна компания СОКАР (State Oil Company of the Azerbaijan Republic) заяви, че части от енергийната инфраструктура, участваща в доставките на каспийски газ и петрол на световния пазар, са разположени в близост до текущите военни операции.

Петролопроводът Баку-Тбилиси-Джейхан, петролопроводът Баку-Супса, газопроводът Баку-Тбилиси-Ерзурум и някои други съоръжения са разположени недалеч от територията, където са станали сблъсъците. Насиров спомена и Трансадриатическия тръбопровод (последната отсечка от Южния газов коридор, който включва още два тръбопровода, преминаващи през Грузия и Турция) - важен, понеже завършването му означава, че целият коридор ще бъде в оперативна готовност, намалявайки зависимостта на Европа от руските газови доставки.

"Тръбопроводът ще бъде готов и в оперативна готовност в срок, през октомври-ноември тази година", заяви Насиров.

По време на конферентния разговор, организиран от базирания в САЩ мозъчен тръст "Център за каспийска политика" и публикуван на сайта на групата, Насиров призова Запада да помогне за защитата на нейния енергиен износ.

"Бих искал да използвам възможността да приканя нашите колеги във Вашингтон и другаде да помислят колко крехък е този регион и как да осигурят военна и физическа безопасност на този коридор, който предоставя енергийна сигурност на Европа", заяви Насиров, цитиран от Ройтерс.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg