EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Има ли разминаване между Данчила и МВФ?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Има ли разминаване между Данчила и МВФ?

mail10:07 | 10.06.2019прегледи 942 коментарикоментари 0


Румънският премиер Виорика Дънчила се срещна с делегация на Международния валутен фонд, която е на редовно годишно посещение в страната за оценка на макроикономическата ситуация, предаде агенция Аджерпрес.
Румънският премиер подчерта на срещата, че през последните години Румъния регистрира един от най-високите темпове на растеж в ЕС и че според прогнозите тази тенденция ще продължи и през следващите години. Според очакванията на румънските власти икономическият растеж през 2019 г. ще възлезе на 5,5 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) в условията на нормална земеделска година и възстановяване на сектора на услугите и инвестициите, се посочва в прессъобщение на румънското правителство.
Международните финансови институции очакват обаче растежът на румънския БВП да бъде под четири процента тази година, отбелязва Аджерпрес. Според прогнозата на Европейската комисия БВП на Румъния ще нарасне с 3,3 процента, според МВФ - с 3,1 процента, според Европейската банка за възстановяване и развитие - с 3,2 процента, а според Световната банка с 3,6 процента.
Дънчила е подчертала, че тази сутрин Евростат и Националният статистически институт (НСИ) са донесли нови добри новини за растежа на БВП. "Румъния регистрира втория най-висок икономически растеж в ЕС през първото тримесечие на годината", отбеляза румънският премиер.
Според оповестени днес данни на НСИ годишният темп на икономически растеж на Румъния през първото тримесечие на годината е 5 процента брутно и 5,1 процента при сезонно изгладени данни.
По думите на румънския премиер растежът на БВП на Румъния е устойчив и за него са допринесли почти всички клонове на икономиката. "Официалните данни за развитието на икономиката потвърждават правителствените мерки и ни показват, че сме на прав път. Инвестициите ще укрепнат на фона на подобренията в прилагането на проектите, финансирани със средства от ЕС, при условие, че степента на усвояване на еврофондовете вече е 29 процента, което е много близо до средното за ЕС равнище от 31 процента", отбеляза Дънчила. Тя допълни още, че нарастват доходите на населението и се разширяват и диверсифицират бюджетните източници на финансиране. По думите й мерките за стимулиране на строителния сектор са довели до съществено засилване на тази дейност през първото тримесечие на 2019 г. и това положително развитие ще допринесе за икономическия растеж и за по-динамични инвестиции.
Виорика Дънчила отбеляза, че Румъния има един от най-ниските дългове в ЕС - 38,7 процента в края на март (според националната методология, и 34,9 процента, според методологията на ЕС), което е под прага от 60 процента, определен от Договора от Маастрихт.
Дънчила подчерта също позитивната динамика на заетостта, наред с крепкото нарастване на заплатите както в частния, така и в бюджетния сектор. Тя се ангажира Румъния да запази нивото на конкурентноспособност, регистрирайки солидно нарастване на износа.


Тагове: Румъния, МВФ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg