EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Има ли афера в търговете със земя?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Има ли афера в търговете със земя?

mail12:15 | 30.08.2012прегледи 1928 коментарикоментари 0


Силвия Стоядинова
Преди дни се оформи скандал заради обявените от Министерството на земеделието и храните търгове за продажба на 154 хиляди декара земя от Държавния поземлен фонд срещу поименни компенсационни бонове в 26 области. От политическа партия /ПП/ "Зелените" поискаха незабавно спиране на търговете. Общата стойност на земите е 47 млн. лева, което е сбор от средните им начални тръжни цени. Средната начална тръжна цена е около 300 лева на декар. Според „Зелените” размерът на парцелите е между 500 и 1000 декара, каквито не се предлагат на свободния пазар и към които би имало голям интерес. Най-големите от тях са в областите Варна, Бургас, Плевен, Кърджали и Дунавската равнина, посочи експертът. Пред ЕconomyNews.bg експертът от ПП "Зелените" Владислав Панев коментира защо държавните земеделски търгове трябва да бъдат спрeни.
Г-н Панев, какво ви кара да смятате, че държавните земеделски търгове са нагласени ?
Цената на компенсаторните бонове, които са единственото платежно средство за участие в тези търгове започна да се покачва и цената на тези бонове да расте от края на миналата година. В същото време цената на компенсаторните записи, които са много подобен инструмент си остана почни същата. Единствената разлика на боновете със записите е, че те не могат да участват в търговете за земеделски земи. В един момент се оказа, че има четири пъти разлика между двата инструмента, а единственият начин, по който земеделските бонове могат да се прилагат и, който е повече от компенсаторните записи, е именно участието в търгове за земи. Тоест очевидно инвеститорите са имали информация, тъй като аз не вярвам те просто да са спекулирали с няколко десетки милиона лева, без да имат нужната информация, че ще предстоят големи търгове.
Има ли обявен списъкът със земите, които се отдават на търг?
Интересното е, че в момента вървят едновременно 26 отделни търга, по един за всяка областна дирекция „Земеделие” . Информацията трябва да се търси от сайтовете на всички тези областни дирекции. На повечето от тях има информация за парцелите. Проблемът е, че е ако един инвеститор иска да знае какво точно да купи, той трябва да отиде на място до съответния парцел, от съответното землище. При положение, че се продават над 1000 парцела в 26 различни области и срокът за това е около 20 работни дни, сами разбирате, че това е невъзможно за един инвеститор, за да се ориентира какво би било интересно за него. От друга страна, ако ти си имал предварителна информация за това какви точно парцели теб те интересуват, логично е да нямаш тези проблеми. Така че от една страна, инвеститорите, които са купували компенсаторки до юли месец, са имали предимството на това, че са знаели предварително за търговете и са купили компенсаторките на много по-ниска цена, отколкото тя е в момента. А от друга страна, са имали информация за парцелите, които точно ги интересуват.
Подозирате ли конкретни компании? В медиите се споменава Винпром Пещера?
Нямаме. Излезе съобщението от Комисията за финансов надзор, че са започнали проверка, и то преди повече от месец. Най-вероятно, заради странните движения на цената на поименните компенсаторни бонове, така че този въпрос може би трябва да зададете на тях. Искам да допълня също и че министър Найденов подчерта, че заради обявата за този търг собствениците на компенсаторни бонове ще спечелят десетки милиони левове. Аз мисля, че ако този търг беше оповестен още миналата година, то цената на компенсаторните бонове щеше се покачи на 60-70% и повече процента от номинала още преди година. За мен всъщност има загуби, които са претърпени от собствениците на компенсаторки, които са ги продали в периода от миналата година до преди седмица. Тъй като те не са разполагали с информация, с която може би са разполагали купувачите.
Според вас трябва ли да спрат тези търгове или трябва да станат по-прозрачни ?
Нашата идея е да се спрат тези търгове, тъй като е очевидно, че те са компроментирани. Така и държавата ще получи доста по-малко компенсационни бонове за земите си, тъй като конкуренцията ще бъде много малка, заради липсата на време, в което производителите могат да се ориентират в търговете. От една страна според мен е налице злоупотреба с вътрешна информация, която трябва да бъде потвърдена от КФН или съответно да не бъде потвърдена, и от друга страна, наистина 26 търга за 150 хил. декара земя, няма как да са проведени честно само за 20 дни. Тук става въпрос за продажба на държавни активи с минимална цена от 50 млн. лв., а аз не съм бил свидетел на продажба на държавни активи с такава минимална цена в рамките на толкова малко дни. Обикновено има период за купуване на меморандуми, след това период за подаване на оферти и т.н. Разбирам, че в момента е съвсем друга тази процедура. Става въпрос за реални активи, но в случая това са 26 търга, хиляди отделни парцели земи, така че очевидно срокът не е достатъчен. /б.р. Земеделският министър прогнозира приходи от търговете в рамките на 70-80 млн.лв./.
Вашата партия настоява и за оставката на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов. Какво не ви удовлетворява в неговата политика ?
Причините за оставката му са много. За мен като финансист търгът за компенсаторките е един много важен елемент, тъй като става въпрос за сделки за десетки милиони левове. От другата страна, смущаващи са и съобщенията от последната седмица за покупката на заводи от страна на бивша пиарка в земеделското министерство, за спечелване на конкурси за изработка на Facebook и Twitter страница на стойност десетки или стотици хиляди левове. Това са безспорни скандали, заради които би могла да се иска оставката на Найденов.


 


Тагове: търг, земя, приходи
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg