EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Илиян Михов - третият вицепремиер в кабинета

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Илиян Михов - третият вицепремиер в кабинета

mail12:06 | 21.01.2010прегледи 813 коментарикоментари 0


Макроикономистът Илиян Михов ще е трети вицепремиер в кабинета на Бойко Борисов. Той ще изпълнява функцията на министър без портфейл подобно на Меглена Плугчиева в предходния кабинет, каза премиерът Бойко Борисов, цитиран от агенция Фокус. Той обясни, че това е структурна промяна в кабинета като желанието му е да облекчи министъра на финансите Симеон Дянков. „Искам малко да облекча контрола в ежедневното наблюдение на икономиката”, посочи Борисов и заяви, че желае всеки ден да знае какво става в икономиката, а затова му трябва макроикономист.
Освен на Дянков, Михов ще помага и на енергийния министър Трайчо Трайков и на министъра на регионалното развитие и благоустройство Росен Плевнелиев. Това заяви самият Михов в интервю за БНТ днес. Той ще отговаря и за усвояването на еврофондовете. „Според мен в крайна сметка по-важното е да се извърши нещо, да станат добри неща,” заяви Михов.
Финансистът уточни, че не може да се говори за избутване на сегашния вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков от неговите ресори. При работата си за правителството Михов ще се концентрира върху макроикономическото развитие на страната, но е готов да помогне и в усилията за присъединяване към еврозоната. "Близък съм с хората от Европейската централна банка, с които имам много професионални контакти, бих помогнал и в разговорите с Европейската комисия", допълни още Михов. От интервюто за БНТ стана ясно, че предложението към Михов да участва в изпълнителната власт е дошло след като вицепрезидентът на Световната банка Кристалина Георгиева, която по план е трябвало да стане вицепремиер, е номинирана за кандидат за еврокомисар от България.
Очаква се Михов да посети България за два дни през следващата седмица. "Не мога за по-дълго време, защото в момента преподавам, както знаете съм декан в INSEAD (международно училище за бизнес, икономика и финанси) по научни изследвания, в няколко комисии съм и просто имам работа, която не мога да я прекратя така изведнъж и да дойда", обясни той.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg