EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ил. Василев:Има ли газ в Чирен?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ил. Василев:Има ли газ в Чирен?

mail15:00 | 05.03.2014прегледи 1179 коментарикоментари 0


За незабавна отмяна на мораториума върху проучването и добива на шистов газ със съществуващите технологии, призовава в открито писмо до три парламентарни комисии Илиян Василев, бивш посланик на страната ни в Русия, понастоящем експерт в областта на енергийната сигурност. Той настоява още за предприемане на действия в посока оценка и управление на стратегическите рискове за националната енергийна сигурност свързани със събитията в Украйна.
В писмото той пита какво направи България като реални стъпки за своята диверсификация на доставките след последната криза от 2009 година - извън далечната перспектива на доставките на азерски природен газ? „…неслучването на нито един от интерконекторите, на реверсните връзки, на разширението на Чирен, на неслучването на суаповите сделки с природен газ и въвеждането на мораториума върху фракинга и шистовия газ са брънка от една логическа верига на зависимости от политически кръгове и компании свързани с Газпром и Русия.”, се казва в писмото.
Защо Булгаргаз не разполага с достатъчни финансови буфери и защо няма стратегически газови резерви, както има стратегически резерви от суров нефт и нефтени деривати, пише експертът. Защо преди последния сезон и сега в ГХ "Чирен" има рекордно ниски количества природен газ - 200 милиона кубически метра - ситуация която не се изостри до крайност само благодарение на меката зима?

Всяка година България плаща на Русия над 5 милиарда долара за енергиен внос, които можем да използваме като ресурс във вътрешното си развитие, отбелязва още Илиян Василев. „Част от тях можем да използваме като инвестциии (самостоятелно или в съучастие) в проучване и добив на нефт и газ както и за изгражданее на алтернативна инфраструктура и доставки - примерно в рамките на газовия коридор Север - Юг. Докато събитията в Украйна и в други транзитни страни са извън наш контрол, посочените стъпки ще осигурят независим достъп, благодарение на собствения и на съюзниците ни контрол. За Ваше сведение разликата между себейстойността при добива на тези енергоресурси и цената, на която ги плащаме е над 4 милиарда долара?!? Нямаме ли нужда от тези пари, господа или трябва да ги даваме за чуждо благоденствие. Този ресурс именно е лостът, който може да отласне България от текущата стагнация и ниски темпове на растеж.”
В писмото експертът отбелязва, че заради настоящата криза около Украйна проектът „Южен поток” става все по-малко вероятен като реализация.

 


Тагове: газ, България
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161