EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

ИКТ курсове в Бюрата по труда

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ИКТ курсове в Бюрата по труда

mail14:02 | 16.07.2015прегледи 1345 коментарикоментари 0


Бюрата по труда на територията на цялата страна се включват в кампанията eSkills for Jobs 2015-2016 и ще предоставят информация за актуални обучения и курсове в сферата на информационните и комуникационни технологии (ИКТ), провеждани от водещи компании от сектора. Това става възможно благодарение на партньорство между Агенцията по заетостта и БАИТ в рамките на инициативата на ЕК eSkills for Jobs.
В процеса на индивидуално консултиране служителите на бюрата по труда ще информират регистрираните безработни лица за възможностите за включване в ИКТ обучения, както и за свободните работни места в сектора. Целта е безработни млади хора, с квалификация извън ИКТ сферата, да могат да се преквалифицират и доквалифицират като усъвършенстват електронните си #eSkills умения и да имат по-голям шанс за намиране на работа. В момента сред регистрираните безработни попадат значителен дял младежи, завършили висшето си образование в хуманитарни специалности, за които няма налични работни места.
Преобладаващата част от курсовете и семинарите, които се предоставят, са безплатни, като някои от тях предвиждат и възможност за работа/стаж за най-добре представилите се. Част от обученията са предназначени за абсолютно начинаещи в ИКТ сферата, други изискват минимален набор от познания. Към момента списъкът включва образователни инициативи на 24 компании, като информацията се актуализира непрекъснато.
На платформата има и специална секция за свободни позиции в ИКТ сектора, която също актуализира.
Кампанията eSkills for Jobs 2015-2016 се организира в отговор на нарастващото търсене на специалисти в областта на ИКТ, които в момента не са достатъчни, въпреки високото ниво на безработица в Европа. Инициативата се провежда едновременно в 21 европейски държави и има за цел да повиши осведомеността на гражданите за нуждата от подобряване на техните електронни умения, необходими за намирането на работа.
Към момента у нас „eSkills for Jobs 2015-2016“ обединява над 30 стейкхолдъри, сред които Президентството, МТСП, МОН, София Тех Парк, Представителството на EK в България, ICT Media, както и компании, които отделят ресурс за безплатни обучения и квалификации на младежи като Мусала Софт, Империя онлайн, SAP Labs България и др.
Сред посланиците на е-умения са вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, зам. министърът на образованието Николай Денков, Анна-Мари Виламовска, секретар по здравеопазване и иновации на Президента на Републиката, евродепутатът Ева Паунова, Елена Маринова, президент на Мусала Софт и Председател на Комисията по образование на БАИТ и Елица Панайотова, изпълнителен директор на София тех парк.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4134