EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Икономичестката стабилност зависи от изборите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Икономичестката стабилност зависи от изборите

mail19:07 | 03.07.2009прегледи 494 коментарикоментари 0


Парламентарните избори в България, насрочени на 5 юли, на които не се очертава ясно мнозинство нито за десницата, нито за левицата, крият опасността да доведат до политически безизходица, заплашвайки икономическата стабилност, а в същото
време експерти не изключват вече вероятността от значителна помощ от Международния валутен фонд (МВФ), както стана с Унгария. Това посочва в коментар Весела Сергева от Франс прес.
Според проучванията дясно-центристката партия ГЕРБ на кмета на София Бойко Борисов печели, но с едва 32 на сто от гласовете.
Социалистите на премиера Сергей Станишев, чийто мандат изтича, вероятно ще се класират на втора позиция и също ще бъдат затруднени при намирането на партньори за управляващо мнозинство. Самата ГЕРБ изключва варианта за "голяма коалиция" на леви и десни политически сили.
Има опасност преговорите да продължат цялото лято и биха могли да доведат, в най-лошия случай, до нови избори през есента, според анализатори, допълва АФП.
Според ръководителя на икономическите съветници на ГЕРБ Симеон Дянков "повече от всякога сега е важно правителството да поеме функциите си бързо. България започва да навлиза в най-тежкия период на кризата", допълва Дянков, цитиран от АФП.
"Поне всички разбират, че няма да бъде лесно да бъдеш на власт", отбелязва президентът на Делойт (Deloitte) за България Илиян Василев. Василев, който е и вицепрезидент на Конфедерацията на работодателите и индустриалците, поде
инициативата "Пакт за стабилност", с която се настоява следващото правителство да изработи "план за незабавни действия за влизане в еврозоната", и "да води преговори" с "МВФ по евентуална програма за подпомагане".
Чуждестранните инвестиции намаляха с 50 на сто през първите четири месеца на 2009 година и България навлезе в рецесия през първото тримесечие със спад на брутния вътрешен продукт с 5 на сто след минус 1,6 на сто, отчетени през последното тримесечие на 2008 година спрямо предходните три месеца, припомня АФП.
"За България лошият сценарий би бил дефицит, понижаване на рейтинга на страната, повишаване на цената на банковите кредити, неплатежоспособност на компаниите и увеличаване на безработицата", отбелязва в заключение Симеон Дянков, цитиран от Франс прес.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg