EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Икономическото доверие в еврозоната намалява

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Икономическото доверие в еврозоната намалява

mail09:20 | 28.05.2011прегледи 511 коментарикоментари 0


Икономическото доверие в еврозоната е продължило да отслабва през май, достигайки шестмесечен минимум, главно заради загубата на доверие на ръководителите на европейските компании, сочат публикувани днес данни, цитирани от ДПА.
Индексът на Европейската комисия за икономическото доверие (Economic Sentiment Indicator - ESI) в еврозоната, в която членуват 17 страни от ЕС, този месец се е понижил до 105,5 пункта - най-ниското равнище от ноември. Потребителското доверие обаче се е повишило с 1,8 пункта - растеж, който Комисията отдава на "по-големия оптимизъм за бъдещата обща икономическа ситуация и намаляващите опасенията от безработица" - но не достатъчно, за да компенсира общия спад. Нагласите сред потребителите са се подобрили още по-значително в целия ЕС, където растежът е 3,2 пункта със засилено доверие в очакваната финансова ситуация, сочи изследването.
Като цяло обаче икономическото доверие в ЕС почти не бележи промяна. Песимизмът за производството в промишления сектор е неутрализирал данните за потребителските нагласи и е извел показателя на равнище от 105,4 пункта. Доверието във финансовия сектор също е по-ниско през май, понижавайки се с 3,6 пункта в еврозоната и с 1,9 пункта в целия ЕС главно заради песимизма за търсенето. Тези данни обаче не са използвани при изготвянето на индекса на икономическото доверие (ESI), отбелязва ДПА.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg