EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Икономическият спад в еврозоната продължава

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Икономическият спад в еврозоната продължава

mail09:30 | 28.09.2022прегледи 550 коментарикоментари 0


Икономическият спад в страните от еврозоната се задълбочава през септември на фона на влошаване на състоянието и на производствения, и на сектора на услугите, при които се отчита рязко намаляване на търсенето поради кризата, предизвикана от поскъпването на живота. Това показват резултатите от експресно проучване на международната рейтингова агенция "Стандард енд Пуърс глоубъл" (S&P Global), цитирано от ДПА.

Предварителният общ индекс на мениджърите по доставките в еврозоната, Пи Ем Ай (РMI) на "Стандарт енд Пуърс", през септември спада до 48,2 пункта спрямо 48,9 пункта през август. Това е най-ниското му равнище за последните 20 месеца. За трети пореден месец остава под нивото от 50 пункта, което е сигнал за непрекъснато свиване на икономиката през третото тримесечие на годината. Това е най-слабият резултат от май 2013 г, като изключим периодите на икономически шок, предизвикани от пандемията от коронавурис, отбелязва ДПА. 

Най-значителен е спадът в промишлеността, като заводската продукция намалява за четвърти пореден месец. 

Индексът на мениджърите по доставките в промишлеността Пи Ем Ай (PMI) се понижава от 49,6 пункта през август до 48,5 пункта през септември, най-ниското му равнище за последните 27 месеца.

Същевременно секторът на услугите в еврозоната се свива до ниво, което не е регистрирано от февруари 2021 г. Индексът на мениджърите по доставките в този сектор се понижава от 49,8 пункта през август до 48,9 пункта през септември.

За трети пореден месец новите поръчки за стоки и услуги намаляват рязко.

Ръстът на заетостта остава без промяна през август и септември, на най-ниското ниво през последните 17 месеца.

Очакванията на бизнеса за икономическата ситуация през следващата година са на най-ниското си равнище от май 2020 г, когато страните от целия свят масово въведоха уокдауни заради коронавируса.

Тази мрачна картина по принцип отразява опасенията, породени от нарастващите цени на енергийните ресурси и негативното въздействие на повишаващата се инфлация върху разходите на фирмите и върху потребителското търсене, пише ДПА. 

"Еврозоната е изправена пред рецесия, след като редица фирми отчитат влошаване на условията за правене на бизнес и нарастващ ценови натиск, свързан с повишаващите се цени на енергията", отбелязва главният икономист на "Стандард енд Пуърс глоубъл маркет интелиджънс" (S&P Global Market Intelligence) Крис Уилямсън.

Частният сектор в най-голямата икономика в еврозоната, Германия, се свива все повече през септември на фона на увеличените цени на енергийните ресурси. Общият индекс на мениджърите по доставките Пи Ем Ай (РMI) през септември пада до 45,9 пункта спрямо 46,9 пункта през август. Това е най-ниското му равнище от май 2020 г.

Влошаването на икономическата ситуация в Германия се дължи на резкия и ускореното понижение в сектора на услугите, които се срива с най-бързи темпове за последните 28 месеца. 

Във Франция, втората по големина икономика в еврозона, икономическият растеж в частния сектор неочаквано отбелязва подобрение през септември на фона на доброто представяне на сектора на услугите.

Общият индекс на мениджърите по доставките Пи Ем Ай (РMI) през септември се увеличава до 51,2 пункта спрямо 50,4 пункта през август, когато достига най-ниското си равнище за последните 17 месеца.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg