EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Икономическият ръст на Турция е 10,3 % през Q2

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Икономическият ръст на Турция е 10,3 % през Q2

mail12:30 | 14.09.2010прегледи 726 коментарикоментари 0


Турската икономика е отбелязала растеж от 10,3  процента през второто тримесечие на годината, което е над предвижданията, сочат публикувани днес данни на Държавния статистически институтът, цитирани от АФП.

Това е трето поредно тримесечие на икономически растеж в страната. През първото тримесечие на годината бе регистриран  икономически растеж от 11,7 процента.

Брутният вътрешен продукт е нараснал с 3,7 процента през  второто тримесечие на годината.

Брутният вътрешен продукт на страната  отбеляза спад от  7,6 процента през същия период на миналата година, след като  турската икономика навлезе в рецесия заради световната  икономическа криза. За цялата 2009 г. БВП на страната се сви с 4,7 процента.

Правителството си бе поставило за цел икономически растеж от 3,5 процента за 2010 г..

Ние вече надминахме целта на програмата по средата на пътя. Икономическият растеж за цялата 2010 г. би трябвало да бъде над 6 процента, около 7 на сто, заяви министърът на промишлеността и търговията Нихат Ергюн пред турския телевизионен канал НТВ.

Министърът отбеляза, че е от значение това, че икономическият растеж се дължи на увеличение на вътрешното потребление и на разходи за инвестиции, специално в частния сектор.

Относителната бързина на възстановяването на Турция след световната икономическа криза се дължи в голяма степен на стабилността на нейния финансов сектор, който бе оздравен през последните години в рамките на споразумение с МВФ.

Подемът на икономиката започна през последното тримесечие на 2009 г. с растеж на БВП от 6 процента след четири поредни тримесечия на спад.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg