EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Икономическите тигри: Тракия, Божурище + ...Равно поле

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Икономическите тигри: Тракия, Божурище + ...Равно поле

mail06:35 | 18.04.2016прегледи 4687 коментарикоментари 0


EconomyNews.bg

Кой е по-силен – икономическата зона около Пловдив или тази около София? Как малък град или село може да се превърне в икономически тигър? Тези въпроси стават все по-актуални с разрастването на икономическите зони, не само край столицата и втория по големина български град, но и в цялата страна. За определянето кои са най-мащабните зони натежават вложените или предвидени инвестиции, локацията, самите компании. Конкурентната среда е благотворна, най-малкото заради разкритите нови работни места. Икономическите зони са добър пример и как успешно могат да си сътрудничат държава, общини и частен бизнес.

Общото между всички зони е, че са разположени на стратегически места с отлична инфраструктура.

zoom_sss

От една страна имаме Тракия икономическа зона (ТИЗ). Тя обединява шест индустриални зони в района на Пловдив. ТИЗ е публично-частна инициатива, в сътрудничество с местните власти и институции: 9 общини /Пловдив, Асеновград, Калояново, Куклен, Марица, Първомай, Раковски, Родопи, Стамболийски/и 2 клъстъра - „Клъстер проектиране и строителство” и „Клъстер информационни и комуникационни технологии Пловдив”.

В ТИЗ предприятия, търговски и логистични бази изградиха световни лидери като ABB, Liebherr, Socotab, Schneider Electric, „Агри България“, Shell Gas, William Hughes, Kaufland, Zobele, Magna, Mecalit, Техно Акташ. Тук развива дейност една от най-значимите компании в България – „КЦМ” АД. Знаковите български марки – „Белла България“, „МАКСКОМ“, „Димитър Маджаров“, „Рефан“, „Атаро Клима“, „Анди“, „Агрия – България“ също имат обекти в зоната.

Предстои построяването на още седем завода, сред които на Osram.

Подписано е и споразумение за изграждане и управление на българо-китайски проект в ТИЗ, с инвеститори  „Сиенит холдинг“ АД и холдинг „Портър Сити“. „EU-China New Economy Cooperation Pilot Zone – Plovdiv“ / Евро-китайски пилотен проект за сътрудничество в унисон с китайската стратегия „Нова икономика“/ е иновативна платформа за бизнес, логистика, финанси, директна връзка между потребителя и производителя, за онлайн и офлайн търговия.  

От друга страна, не по-малко мащабно е присъствието на "Национална Компания Индустриални Зони" ЕАД. Тя оперира в три действащи зони в градовете Русе, Видин и Свиленград и развива пет допълнителни индустриални терена - Божурище, Бургас, Карлово, Телиш/ Плевен и Варна. В напреднал стадий на развитие са Икономическа зона София-Божурище и Индустриален и логистичен парк Бургас. Именно Божурище има амбицията да е големият конкурент на Тракия икономическа зона, макар за момента да има само един нов голям завод на BHTC и да предстои създаването на производство на JYSK. Все пак зоната е в развитие, а такова предстои и за София Тех Парк, чиято идея е да заработи научно-изследователска инфраструктура за близо 20 млн. лева в помощ на българския иновативен бизнес. Тази комбинация доближава София до развитието на зоната около Пловдив.

В Телиш бе планирана огромна инвестиция в размер на 85 млн. лв. и площ от над 2 млн. m² за индустриална зона. Плановете на корейската фирма "Азия инвест" бяха повече от амбициозни и разпределени на няколко етапа. Първо - отглеждане на екзотични гъби в компости и на дървени пънчета. Става въпрос са кралска кладница и шийтаке. Втората стъпка - отглеждане на свободно живеещи кокошки носачки. На трети етап - засаждане на земеделски площи със зърнени култури и слънчоглед с цел използването им като собствен фураж и на финал да бъде изградена фабрика за обработка на хранителни продукти, сред които традиционното корейско ястие кимчи. Изночници на EconomyNews.bg обаче потвърдиха, че към момента нищо от това не се е случило и проектът е в застой.

Край София вече има такива успешни примери. В с. Равно поле през 2010 г. бе открит Логистичен център на "Лидл България". На територията на селото действат над 54 фирми. "Берета трейдинг" ООД,Оберон-Х ООД, Нико ООД,Ротопринт ООД, Арт Парк ЕООД, "Керамикс" АД, "Верила Лубрикантс" АД, Денел АД, Кроношпан България ЕООД, "EURO PREFABRICATE BULGARIA” АД, Аранж 16- ЕООД, СЕЛ ООД - Автосервиз и бензиностанция Петрол, Автосервиз СТЕМО- Стефан Серафимов, Лактони ЕООД,  ЕТ-Симеон - Производство на бетонни изделия.

В съседство е Елин Пелин, където работят - “Баумит” ЕООД - производството на строителни материали, “ДЕНЕЛ” – завод за сухи строителни смеси и “Тотал Бетон” - бетонов възел. Открит е и нов италиански завод в индустриален комлекс “Верила” до с.Равно поле – “EURO PREFABRICATE BULGARIA” АД, който се занимава с производството на железобетонни напрегнати колони. Други компании са асфалтна база “Нови хан”, “Изида”АД, “Шамот” АД, “Чипита” АД, Малцова фабрика, “Млекозавод - Асик груп”, “Даним”, “Кенар” и др. Предвиден е терен за развитие на Индустриална зона – Елин Пелин от 1600 дка. Предвижда се тя да се превърне в транспортно-логистичен център с разположени още екологично чисти производства от леката промишленост и Hi-Tech технологиии. Неслучайно местните власти се хвалят с нулева безработица.

Костинброд може да се похвали със заводи на Кока-Кола, „Нова Бразилия“, „Олинеза“, множество цехове на по-малки фирми. Там е птицепреработвателното предприятие „Джиев“. На територията на общината има над 17 малки и средни предприятия в областта на хранително-вкусовата промишленост, като частният сектор е навлязъл агресивно в общинската власт и в местната икономика. Процентът на безработицата е по-нисък от средния за страната.

Обобщена информация за действащите икономически зони и тези в развитие.

zoom_sss

zoom_sss

zoom_sss


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg