EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Икономически трикове: Кипър, Венеция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Икономически трикове: Кипър, Венеция

mail16:40 | 18.09.2023прегледи 563 коментарикоментари 0


Министърът на финансите на Кипър Макис Керавнос обяви удължаване с три години на схемата „Маслиново дърво“ (Olivewood), която има за цел да популяризира Кипър като локация за снимане на филми, предаде за БТА кипърската агенция КНА.

След правителственото заседание Керавнос каза, че правителството е взело  предвид разходите и ползите от схемата за аудиовизуалната индустрия и е решило да я удължи с още три години, като също увеличи процента на възстановяване на разходите от 40% на 45%.

Керавнос отбеляза, че Кипър отчита  значителни ползи от схемата, като през периода на прилагането й броят на кипърците, заети в културния сектор, се е увеличил.

Той също така каза, че разходите на Кипър във връзка със схемата възлизат на 1 милион евро, но ползите са в размер на 5,5 милиона евро. С това кипърският финансов министър обоснова и решението за удължаване на схемата с три години.

-----------------

Туристи, които искат да посетят емблематичния италиански град Венеция, ще трябва да плащат 5 евро такса за влизане през определени дни в бъдеще, ако не нощуват там. Това реши Общинският съвет на Венеция, предаде ДПА.

Схемата ще започне през пролетта на 2024 година и първоначално ще се прилага в най-натоварените с посетители 30 дни в годината, като идеята е туристите да изберат да посетят града през друг не толкова популярен период. Конкретните дати все още не са фиксирани.

Венеция, която е една от най-популярните дестинации в света, има по-малко от 50 000 постоянни жители в старата част на града, но през пиковия сезон броят на туристите е двойно по-голям. Многото посетители, особено тези, които пристигат с круизни кораби и остават в града само за няколко часа, за да го разгледат, създават сериозни проблеми за града от години.

Въпреки това плановете за въвеждане на входна такса също пораждат спорове сред жителите и решението бе отлагано няколко пъти, припомня ДПА. Според настоящия план посетителите без билет могат да бъдат глобени с от 50 до 300 евро.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg