EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Икономическата сила на пчелите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Икономическата сила на пчелите

mail16:05 | 09.01.2018прегледи 9667 коментарикоментари 0


Чудите ли се откъде идва всичката храна, която поглъщате? Е, може и да се изненадате, но голяма част от нея съществува на трапезата ни благодарение на пчелите, напомня greentech.bg

Ако се вгледате в чинията си, в която се мъдри вечерята ви, пчелите са си изиграли ролята, опрашвайки много от плодовете или зеленчуците, които консумираме, или пък чрез опрашване храната за животните, които също консумираме. И това не е всичко, което неуморните пчели вършат за нас. Медът и восъкът са други два важни продукта, които са ни предоставени любезно от ципокрилите.

Медоносните пчели обаче изчезват в целия свят, алармират учени, което се дължи главно на пестицидите, паразитите, болестите и загубата на местообитанията им. Ако тези мънички насекоми, които осигуряват такъв огромен дял от храната ни изчезнат, какво ще правим без тях?

Това е една илюстрация на това какво пчелите и пчелните семейства правят за нас. Все пак опрашването е от всички безгръбначни, сред които медоносните пчели са най-важните:

Опрашването е жизнен процес от размножаването при цъфтящите растения, включващ попадането на поленови зрънца от прашника върху близалцето на същото или на друго растение от същия вид. Оплодените яйцеклетки се превръщат в семена, които после се срещат в много плодове и зеленчуци, които ние ядем с охота.

Този поленов трансфер може да се случи благодарение на вятъра, птиците, прилепите, бозайниците, и разбира се – насекомите. Но както вече стана ясно, едни от най-важните в този процес са медоносните пчели. Всички видове плодове и зеленчуци са опрашвани от пчели, дори броколи, тиква, ябълки и бадеми.

Опрашването не е важно само заради храненето, това е жизнено необходимо за култури за изхранване, каквито са баклата и детелината, използвани за храна на животните, които ни дават месо. Толкова важно, колкото и помощта, която то оказва при изхранването на много други животни в хранителната верига, поддържайки генетичното разнообразие при цъфтящите растения.

Една медоносна пчела достига дължина едва около 15 мм, но тя има специални приспособления за максимално събиране на цветен прашец и нектар от цветовете.

Няма никакво съмнение, че пчелните популации са изключително застрашени. И няма сигурни научни доказателства, че пчелите могат да бъдат заменени от други насекоми. Изглежда, че единствено от нас самите зависи дали искаме те да живеят.

снимка:

източник:bgfermer.bg


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4093