EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Икономист:Фалит на КТБ малко вероятен

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Икономист:Фалит на КТБ малко вероятен

mail11:10 | 22.10.2014прегледи 1033 коментарикоментари 0


Според финансиста доц. Григор Сарийски лихвите по кредитите ще се увеличат, а депозитите ще поевтинеят малко или ще останат на настоящите си нива заради ситуацията около Корпоративна търговска банка. По думите му, вероятността да се стигне до фалит на банката е малка, но БНБ е допуснала огромна грешка със забавянето си при решаване на проблема. Оздравяването на цялата група на КТБ е по-добрият вариант, вместо купуване само на дъщерната "Виктория".

Забавянето на решението за КТБ ще бъде платено от данъкоплатците, категоричен е той:

В случай че се наложи да бъде емитиран допълнителен дълг, с който да бъдат доналяти средства във Фонда за гарантиране на влоговете, една част от тези лоши дългове ще бъдат покрити за сметка на данъкоплатците. Разбира се, има и други хипотези. Може просто да увеличите вноските на банките и фактически банката, за да може да компенсира по някакъв начин тази увеличена вноска, или трябва да понижи лихвите по депозитите, или да увеличи лихвите по кредитите, което означава, че редовният клиент на банката ще остане в неизгодна позиция.

Доц. Григор Сарийски допълни, че ще се влоши инвестиционният климат в страната ни. В съчетание с цялостната икономическа ситуация и свръхликвидността на банките това ще доведе до:

Ефектът от цялата ситуация ще се изрази най-вече в едно разтваряне на границата между лихвите по депозитите и лихвите по кредитите.

Ако се стигне до опашки от вложители пред КТБ при отварянето на банката, БНБ може да окаже ликвидна подкрепа, без да наруши правилата на Валутния борд, отбеляза Сарийски .

Трудно е да се говори в момента, че КТБ ще бъде спасена по пазарен начин. Прекалено много аргументи има в посока, че се тръгва към неплатежоспособност на банката. Това каза за предаването "12+3" по "Хоризонт" финансистът и икономист Юлиан Войнов от коалиция "Десните".

Желанието на ЕК и на Европейския банков орган за по-скорошно изплащане на депозитите принуждават органите в България – БНБ и правителството, да действат в изключително кратки срокове. Явно е, че в този ограничен времеви период ще бъде много трудно да се намери някакъв друг механизъм, който да стабилизира банката и да я остави като действаща работна институция. Отделно данните, които се появиха в пресата от одитния доклад, говорят, че всъщност там има много сериозен проблем с капитала.

Когато се прави счетоводна оценка, е трудно да се оцени реалната капиталова дупка, тъй като се правят определени счетоводни допускания, които имат субективен характер, уточни Войнов. Личните очаквания на икономиста са, че се върви към сценарий за фалит та КТБ.

Информацията, че руска банка (Банк Российский Кредит) е проявила интерес към КТБ, дойде в последния момент. Не се знае какви параметри са представени. Информацията, която излезе, е, че дават пълни гаранции, че ще купят търговска банка "Виктория". Това е по-добрият вариант за тази банка – да бъде продадена, защото тя наистина може да бъде спасена. Според мен е неправилно да бъде затворена, защото тя би могла да продължи да се развива. Въпросът е дали тази руска банка са този вид партньор и този вид акционер, който е необходим за спасяването ѝ./БНР


Тагове: КТБ, фалит
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg