EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Икономист: 1% - 1,5% ръст за България за 2014 г.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Икономист: 1% - 1,5% ръст за България за 2014 г.

mail13:15 | 07.05.2014прегледи 839 коментарикоментари 0


Най-вероятно икономическият ръст тази година за България ще бъде около 1% - 1,5%, въпреки прогнозираните от Европейската комисия 2%. Това каза за Радио „Фокус” Явор Алексиев, икономист от Института за пазарна икономика. По думите му, икономическото развитие на страната ни оттук нататък ще бъде зависимо както от вътрешни, така и от външни фактори. „С оглед на ситуацията в Украйна, действително, потенциалните икономически ефекти от задълбочаване на кризата не се осъзнават достатъчно добре от някои хора, продължава да се казва, че едва ли не се преекспонира икономическият аргумент на евентуални санкции. Това не е така, защото само износът на български лекарства за Русия е близо половин милиард лева, което означава освен много пари и работни места. Така че не е добре, че сме зависими. Трябва да се предприемат действия в посока диверсификация, но в краткосрочен план, с оглед на случващото се в Украйна, няма как тази зависимост да не оказва отрицателно влияние“, посочи икономистът. „Ако санкциите спрямо Русия останат на ниво само за избрани руски лидери, последствията за България няма да бъдат големи”, допълни Явор Алексиев. Според него, обаче, ако руската икономика, която вече е в рецесия, продължи да забавя темповете си, това ще има негативни последствия за Европа като цяло.

Според "пролетната" прогноза на Европейската комисия БВП на България ще се повиши с 1,7% през тази и с 2,0% през 2015-а година след "анемичния" икономически растеж от 0,6% през 2012-а и от 0,9% през изминалата година.
Основна предпоставка за подобрения икономически растеж на нашата страна е очакваното постепенно засилване на вътрешното потребление в допълнение към добрия износ, който до сега беше основен двигател на растежа, се посочва в доклада на ЕК.

Европейската комисия казва, че повишаващото се потребителско доверие в страната все още не е довело до по-високи разходи на домакинствата. Но данните за продажбите на дребно през последните месеци предполагат, че частното потребление ще започне да се възстановява през тази и през следващата година.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg