EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Икономиката ни ще върви надолу, прогнозира МВФ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Икономиката ни ще върви надолу, прогнозира МВФ

mail17:03 | 30.04.2009прегледи 659 коментарикоментари 0


planningБрутният вътрешен продукт ще се свие с 3% през 2009 спрямо предходната, прогнозира Бас Бакер, ръководител на мисията на Международния валутен фонд у нас, предаде Дарик радио. Икономистът е провел среща с Българската стопанска камара в лицето на Божидар Данев. Според последната прогноза на БСК през 2009 ще бъде регистриран нулев ръст или дори намаляване на БВП спрямо предходната година с 1-1.5 %.
Председателят на БСК е запознал гостите с гледната точка на бизнеса относно ефектите на глобалната икономическа и финансова криза върху българската икономика, както и с предложенията на БСК за антикризисни мерки.
Той е подчерта, че са налице проблеми с ликвидността на фирмите, провокирани от ограниченото кредитиране, свитите пазари и срива в някои международни цени.
Като най-засегнати от кризата сектори Данев определи металургията, химическата промишленост, транспорта, строителството и свързаните с него производства (цимент, керамика, дограми и др.). В същото време, според председателя на БСК, потенциал за развитие имат селското стопанство, туризмът, машиностроенето, а също и строителството в контекста на големите инфраструктурни проекти, които предстои да се реализират.
Специален интерес от страна на МВФ е проявен върху изследванията на БСК за нивото на междуфирмената задлъжнялост, като са били дискутирани и възможности за минимизиране на ефектите от този проблем.
Председателят на БСК е подчертал, че българската икономика е с влошена структура, което я прави силно чувствителна към международни трусове като настоящия. Един от факторите, които създават дисбаланси в икономическото развитие, според Божидар Данев, е липсата на енергиен пазар, което дълги години привличаше инвестиции в неконкурентни производства и сектори поради ниските цени на енергията. В тази връзка председателят на БСК е подчертал, че енергийните цени плавно трябва да се доближат до средните за ЕС.
В същото време Данев е подчертал, че съществуващият в страната валутен борд е изиграл положителна роля за запазване на финансовата стабилност, която все още е предимство на България от гледна точка на инвестиционния климат.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4157