EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Икономиката на Япония се свива с 1,1%

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Икономиката на Япония се свива с 1,1%

mail11:05 | 10.03.2016прегледи 699 коментарикоментари 0


Икономиката на Япония се е свила през последното тримесечие на миналата година с по-слаб темп от очакваното, предаде агенция "Ройтерс".

БВП на страната се е свил с годишен темп от 1,1% през последното тримесечие на 2015 г. най-вече заради по-слабото потребителско търсене и по-ниския износ, поясниха от икономическото министерство на Япония.

Обявената по-рано оценка беше за спад на икономиката с 1,4 на сто през периода октомври-ноември.

Третата по големина икономика в света не успява да набере инерция въпреки безпрецедентните усилия на централната банка да даде тласък на бизнес активността чрез парични стимули.

Най-новите данни сочат, че вътрешното търсене, което формира 60% от БВП на страната, е спаднало с 0,4 процента, докато предишната оценка бе за спад от 0,5 на сто. Износът пък е намалял с 0,8 процента, а не с 0,9 на сто. Бизнес инвестициите са нараснали с 1,5 процента, което е компенсирало спада на жилищните разходи. Като цяло държавните инвестиции са намалели с 3,4 процента. 

Японската икономика е нараснала с 0,5 процента през 2015 година, след като през 2014 година не отчете растеж, показват още данните. 

Aнализаторите очакват растежът да се ускори слабо през текущото тримесечие, след като икономическото забавяне на Китай замъглява перспективите за глобалното търсене, запазвайки натиска над Централната банка на Япония да разшири паричните стимули, въпреки че възвращаемостта от тази мярка изглежда се свива. 

„Икономическите показатели през януари са слаби. Икономиката вероятно няма да се възстанови значително през периода януари-март" казва пред CNBC Йошики Шинке, главен икономист в Dai-Ichi Life Research Institute.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg