EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Икономиката на Япония може да се свие рекордно

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Икономиката на Япония може да се свие рекордно

mail15:45 | 14.04.2020прегледи 10634 коментарикоментари 0


Японската икономика е на път да се свие с рекордните 25% през сегашното тримесечие въпреки обявения правителствен пакет от мерки за преодоляване на последиците от коронавируса, засегнал потребителските разходи и растежа на компаниите. Това се прогнозира в доклад на инвестиционната банка Голдман сакс (Goldman Sachs), цитиран от Асошиейтед прес.

Според експерти на инвестиционната банка износът ще потъне с 60 процента в периода април-юни. Свиването на третата по големина икономика в света би било най-голямото, откакто се води статистиката за брутния вътрешен продукт (БВП) през 1955 година, се посочва в документа.

Мерките в Япония за ограничаване на разпространението на коронавируса не предвиждат глоби, а общественият транспорт остава в движение. Обявяването на извънредно положение се свежда до изисквания за работа от вкъщи, затваряне на ресторанти, магазини и отмяна на събития. Магазините за храни и банките остават отворени.

Според доклада ситуацията ще промени значително поведението на отделните хора, на собствениците на компании и на организаторите на събития.

Правителството обяви спасителен пакет от 108 трилиона йени (1 трилион долара).  Като цяло планът включва мерки, които не са свързани с разходи от бюджета, например удължен гратисен период за плащане на корпоративния данък.
Правителството ще предостави кешови плащания от 300 000 йени (2750 долара) за домакинства, чиито доходи са се свили с над 50 процента или са се сринали до необлагаемото равнище.
На семействата, получаващи детски надбавки, ще бъдат отпуснати допълнителни 10 000 йени (92 долара) на дете.
За собствениците на малки и средни компании със спад на приходите от 50 и повече процента се осигуряват субсидии до 2 млн. йени (18 338 долара).
Компании, чиито продажби са намалели с над 50 процента, се освобождават изцяло от плащането на някои данъци, например потребителски и данък за недвижимите имоти.

Според документа японската икономическа активност ще се възстанови през третото тримесечие, когато се съживят икономиките в чужбина, а идната година постепенно ще се нормализира. Очакванията са, че БВП на Япония догодина ще нарасне с 3,1 на сто, се отбелязва в доклада.

Според анкета на Ройтерс, японската икономика ще изпадне в дълбока рецесия тази година, като прогнозите са, че в периода април-юни икономиката ще се свие за трето поредно тримесечие.

Близо 80 процента от анкетираните икономисти са на мнение, че следващата стъпка на японската централна банка е разхлабване на паричната политика. Според половината това ще се случи още този месец.

Според анкетата, проведена в периода 30 март - 6 април, японската икономика ще се свие с годишен темп от 3,7 процента през януари-март и с 6,1 на сто през април-юни.

През четвъртото тримесечие на миналата година икономиката спадна със 7,1 на сто заради повишението на данъка върху продажбите от октомври.

За сегашната финансова година, която започна на 1 април, прогнозите са за свиване с 2,1 на сто, а за догодина се очаква възстановяване с 1,6 процента според проучването.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4093