EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Икономиката на С. Корея с 20-год. дъно

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Икономиката на С. Корея с 20-год. дъно

mail13:35 | 23.07.2018прегледи 439 коментарикоментари 0


Ударена от санкции, икономиката на Северна Корея отбеляза най-голямото си свиване от 20 години насам, през 2017-та. Брутният вътрешен продукт на страната се сви с 3.5% на годишна база, или най-много от спада й с 6.5% през 1997 година.

Индустриалното производство, което допринася за около една трета от БВП, се понижи с 8.5% и е било в основата на спада. Понижение е регистрирало още при земеделското производство и строителството, съответно с 1.3% и 4.4%.

„Санкциите са били по-сериозни през 2017-та година, в сравнение с 2016-та и това до голяма степен се отрази“, според централната банка на страната.

Външните търговски обеми са се понижили сериозно, следствие на забраната за износ на въглища, стомана, риба и текстилни продукти.

Силният спад на икономиката, до голяма степен потвърждава призива на лидера на страната Ким Чен-ун през април, че са необходими действия за стимулиране на икономическия растеж.

Ким се опитва да преструктурира фокуса на страната от развитие на ядреното оръжие към приемане на успешния модел на социализъм в Китай, който е и основен търговски партньор на Северна Корея, в среда на международна изолация.

Китай също въведе стриктни санкции срещу Северна Корея през втората половина на миналата година, което нарани икономиката на страната.

Северна Корея не публикува данни за икономиката си. Според изследвания обаче, брутният национален доход на човек от населението се пада при 1 283 щатски долара, което е около 4.4% от размера за Южна Корея.

Като цяло износът на Северна Корея се понижава с 37.2% през 2017-та година, или най-големия му спад от този в размер на 28.5% през 1998-ма година.

Всъщност, не всички са толкова зле настроени към Северна Корея и икономиката на страната. Джим Роджърс е един от най-известните контра-трейдъри в света. Един от най-смелите му залози обаче, са опитите му да залага на Северна Корея.

Известният инвеститор и съосновател на популярния Quantum, заедно с Джордж Сорос, коментира пред изданието Real Vision TV, че в момента Северна Корея е там, където беше Китай през 1981 година.

Накратко, според Роджърс, Северна Корея ще започне да се отваря към света и това ще направи страната сигурно печеливш залог. Първите признаци за това са вече факт, след историческата среща между Ким Чен-ун и Доналд Тръмп, която според думите и на двамата е протекла изключително добре.

„Северна Корея днес е там, където бе Китай през 1981-ва година. Китай започна да се отваря през 78-ма. Повечето инвеститори, включително и аз, или не бяхме достатъчно навътре със случващото се, или ако бяхме, го игнорирахме. Северна Корея прави именно това в момента“, допълва още гениалният Роджърс.

„В момента в Северна Корея са налице 15 свободни търговски зони. Можете да си организирате турове с колелета в страната, ако искате. Сигурен съм, че ако бащата на Ким Чен-ун бе жив в момента, щеше да го обеси. Ако дядо му беше жив, то първо щеше да го изтезава и после да го обеси“, коментира експертът.

Роджърс припомня, че в момента китайски и руски инвеститори насочват сериозни капитали към страната, като заяви, че дори без малко да стане акционер в китайска компания, която държи банка в Северна Корея. Адвокатът му обаче, му е казал, че не може да инвестира в тази компания.

Роджърс е известен със смелите си инвестиции. Той има инвестиции в Зимбабве и Руанда. Той обаче, не е единственият, който гледа към Северна Корея.

Северна Корея във все по-голяма степен се опитва да привлича чужди инвестиции, като дори поства видеа за „уникалните си икономически зони в YouTube. Според данни на изданието The New York Times, мениджърът Джеймс Пасин също е търсил начини да инвестира в страната.

Все още Северна Корея е в доста конфликтна ситуация с останалия свят. Тя продължава да изстрелва ракети, като Ким Чен Ун, дори организира парти, за да отпразнува последните балистични тестове. Подобни действия срещат все по-голяма реакция от страни като Китай, Япония и Южна Корея, както и от страна на ООН.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg