EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ИКЕА превключва на акумулаторни батерии

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ИКЕА превключва на акумулаторни батерии

mail14:01 | 05.10.2020прегледи 857 коментарикоментари 0


ИКЕА обяви, че започва да ограничава производството и продажбата на алкални батерии с тенденцията да предлага все повече акумулаторни такива. Това е поредната стъпка към положително влияние върху околната среда, която е част от плана за устойчиво развитие на компанията в световен мащаб. 

Глобалният проблем със замърсяването, намаляването на природните ресурси и отделянето на вредни емисии засяга чувствително днешния свят. Основната причина е свърхконсумацията, която е обвързана със закупуване, използване и изхвърляне на продукти от ежедневието. Един от тях е батерията за еднократна упротреба, познатата алкална батерия, чийто живот приключва, когато зарядът й наближи половината от нейния капацитет. Изхвърлянето на еднократните батерии с общите отпадъци и липсата на достатъчно пунктове за рециклирането им довежда до масово замърсяване на почвите и водите. 

Акумулаторните батерии осигуряват максимално удобство и комфорт чрез възможността за многократно зареждане, като това значително повишава експлоатационния им живот. Специфично свойство на всички акумулаторни батерии, което при алкалните липсва, е работата с едно постоянно ниво на енергия, т.е. те поддържат на едно равнище своята производителност. 

През 2019 г. шведският бранд продаде около 300 милиона алкални батерии в световен мащаб. Изчисленията показват, че ако хипотетично всеки потребител смени алкални батерии с акумулаторни и ги зарежда само 50 пъти, намаляването на отпадъка глобално ще бъде до 5000 тона на годишна база. А една акумулаторна батерия би могла да се зарежда до 500 пъти. 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg